Fra familieidyl til en krigszone
Knudstrupgård på Midtsjælland dannede vanen tro rammen om Agrovis traditionelle Sund Jord-konference med indlæg både inde og ude.

Efter cirka halvanden time i maskinhuset drog deltagerne på markvandring – med to forskellige poster, hvor det blandt andet handlede om companion crops og rækkesprøjtning. Foto: Jesper Hallgren
Over 100 aktive landmænd var samlet til Agrovis traditionsrige Sund Jord-konference, som vanen tro foregik hos Søren Ilsøe på Knudstrupgård nær Sorø på Midtsjælland.
Der var deltagere fra hele landet og sågar også fra Sverige og Norge, som først blev præsenteret for et spændende indlæg fra Michael Bundgaard fra Klitgaard Agro.
Klitgaard Agro, der ligger øst for Aalborg, har næste år 10-års jubilæum med conservation agriculture (CA), og beslutningen tilbage i 2013 har Michael Bundgaard aldrig fortrudt. Han kunne aldrig drømme om at harve og pløje sin jord.
- Regnormene er min harve. De arbejder i døgndrift på at løsne jorden og arbejder for mig. Der er så meget vigtigt liv under jorden, og vi kan løse et stort problem ved ikke at gøre en skid, som han udtrykte det.
Michael Bundgaard viste for illustrationens skyld samtidig et billede med ren familieidyl. Efterfølgende blev de fremmødte præsenteret for et billede af en by, der har været ramt af et jordskælv eller krig.
Udmeldinger giver tæsk
- Plov og harve ødelægger alt liv i jorden. Vi banker jo heller ikke vores grise med et baseballbat hver morgen, lød det i den forbindelse fra Michael Bundgaard.
- Jeg får ind imellem nogle »tæsk« for mine udmeldinger, men jeg fortæller blot, hvordan tingene er, fastslog han og kom i sit indlæg blandt andet også ind på sprøjtning af markerne.
- Jeg har for nylig hørt, at konsulenter arbejder med sprøjteplaner for 2023. Hvordan kan man vide, hvor man skal sprøjte næste år? Det svarer til, at jeg køber medicin til april og juni, for dér bliver jeg nok syg, lød det fra Michael Bundgaard.
Han slog i stedet et slag for Hecto Drone ApS, som han selv har engageret sig i. Den teknologiske udvikling gør det muligt at sprøjte ved hjælp af droner – og kun hvor det er nødvendigt. Han finder det oplagt at udnytte den mulighed.
Michael Bundgaard opfordrede også landmændene til at hjælpe hinanden. Deltag i erfagrupper og del erfaringer med andre. Det er den måde, vi kommer videre.
Input fra Norge og Bruxelles
Frederik Vilhelm Larsen, planteavlskonsulent hos Agrovi, stod for det næste indlæg, hvor han gennemgik de endelige sådemo-resultater fra 2021. Han orienterede lidt om resultater og kunne drage forskellige konklusioner med blandt andet fordele og ulemper ved de enkelte maskiner.
Efter cirka halvanden time i maskinhuset på Knudstrupgård drog deltagerne på markvandring – med to forskellige poster.
Først handlede det om companion crops og rækkesprøjtning og efterfølgende om etablering af raps med tre metoder.
Der blev undervejs givet gode råd til de fremmødte, som fortsatte konferencen efter frokost, hvor der blandt andet var et indlæg fra Else Villadsen fra Norsk Landbruksrådgiving – om efterafgrøder i Norge – og et indlæg fra Asger Christensen, venstre-politiker i Europa-Parlamentet, der var med live fra Bruxelles.