Skal de kraftige vintersædsmarker afpudses?

Alt i alt er en så kraftig pels på vintersæden, som vi ser i øjeblikket, ikke nødvendigvis positivt. - Og man skal huske muligheden for direkte at afpudse en vintersædsmark eller lade den afgræsse af for eksempel får, påpeger Hans Jørgen Bak.

Vækstpunktet på rapsplanten til venstre har tydeligt strakt sig i forhold til planten til højre. - Så er det, at planterne bliver meget sårbare overfor en hård barfrost i februar-marts, understreger Hans Jørgen Bak. I år ses mere phoma-angreb som pletter på blade og i mindre grad lys bladplet. Som praktiker ønsker Martin Hjaltelin (th.) sig helst en kort vinterperiode med mærkbar frost, da det renser op i sygdomme og skadedyr. - Og det er ikke mindst nødvendigt, da vi nu får færre og færre sprøjtemidler til at klare skadegørere med senere, påpeger Hans Jørgen Bak.

En tur i marken på Lyngerupgaard med landmand Martin Hjaltelin og planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak, Agriadvice, får nødvendigvis snakken ind på betydningen af det usædvanligt milde efterår.

- Vi ser en klimaændring mod mere milde vintre fremfor nødvendigvis mere varme somre. Så vi skal også ændre vores behandlinger i marken derefter, fastslår Hans Jørgen Bak.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også