Maskinkonsulent: - Investeringer skal planlægges i god tid

Stigende maskinomkostninger kan slå bunden ud af økonomien på nogle markbrug, lyder det fra Christian Rabølle, maskinkonsulent i VKST.

Christian Rabølle følger dagligt med i maskinpriserne baseret på faktiske handler og har noteret sig en stigning på 30 til 50 procent sammenlignet med 2020. Foto: Jørgen P. Jensen

De fleste har hørt om stigende maskinpriser og igennem mange år har maskinomkostningerne været svagt stigende. Men i år ser det noget anderledes ud.

Det fortæller maskinkonsulent i VKST, Christian Rabølle.

Han og kollegaen Søren Geert-Jørgensen foretager mange maskinanalyser, og de nyeste analyser og opdateringer, de har lavet, ligger på et væsentligt højere niveau end tidligere.

- Hver dag bliver vi overraskede over, hvor meget det hele stiger. Mange vil opleve stigninger på 800-1.200 kroner pr. hektar, så maskinomkostninger i markbrug på 4.500 kroner pr. hektar vil være almindeligt. Men det er ikke alle markbrug, der kan holde til det, siger Christian Rabølle.

Rabatterne falder

Maskinkonsulenterne i VKST følger udviklingen nøje hver eneste dag og noterer realværdier på faktiske handler løbende.

- Derfor ved vi, at listeprisen er steget betragteligt, og samtidig er rabatterne faldet med fem til ti procent. Den samlede effekt af det er en prisstigning på 30-50 procent på nye maskiner, forklarer Christian Rabølle, der dog tror på, at rabatterne stiger igen, hvis konkurrencen vender tilbage.

- Men det kræver, at du giver dig god tid. At investeringerne planlægges i god tid, og at du indhenter flere tilbud, forklarer han.

Svært at overskue

Med de stigende priser, inflation, en dyr dieselolie, stigende lønninger og forsikringer samt generelt stigende abonnementer på maskinstyring og registreringsprogrammer, kan det være svært at overskue, hvor meget det går ud over markbruget.

- Derfor mener vi også, at det er vigtigere end nogensinde før at få lavet en maskinanalyse og derefter få beregnet alternativer, så man ser konsekvenser af nyinvesteringer, før de realiseres, siger Christian Rabølle og uddyber:

- Vi sætter fokus på, hvad det koster, og hvad man kan gøre på sigt, når man vil tjene penge. Når maskinanalysen først er lavet, så er det hurtigt og billigt at opdatere den hvert år eller hvert andet eller tredje år.

Læs også