bannerPos

Brakpudsning kan være et alternativ til vækstregulering i raps

Rapsen hos Fionia Agro blev høstet 5. august. Udbytterne svingede fra 42,0 hektokilo til 43,4 hektokilo. Bedst var den raps, der var pudset ned i 25 centimeters højde.

Henriette Lemvig

Journalist (plantespecialist), Effektivt Landbrug
16-08-2019 11:34
Hos Fionia Agro på Nordfyn nåede de sidste år ikke at vækstregulere al den raps, som de ønskede. Alternativet blev en brakpudsning forsøgsvis i flere højder, og udbytteresultaterne overrasker.

De dele af arealet med raps, som Fionia Agro, nær Otterup på Nordfyn, i efteråret valgte at brakpudse og lade indgå i forsøg med forskellige afpudsningshøjder, er blevet høstet, og resultatet overrasker planteavlskonsulent Anders Sigersted, Centrovice.

- Jeg synes faktisk, at det er lidt tankevækkende, siger han og forklarer, at udbytterne overrasker, da der ikke er den store forskel mellem de rapsplanter, der stod uberørt i efteråret og de, der blev pudset ned til bare syv centimeter.

- Vi har en mindre forskel på bare 140 kilo. Ikke noget, der på nogen måder vil kunne gå som en forskel i den statistiske verden. Så det er tankevækkende.

Anders Sigersted fremhæver, at rapsen, der var pudset ned i syv centimeters højde, selv ved høst stadig var 20 centimeter lavere end de øvrige.

- Det understreger, at raps faktisk kan se utroligt ringe ud og så alligevel være sindssygt god til at kompensere, siger han.

Næsten ens udbytter

Udbyttet endte på 42,0 hektokilo for rapsen, der var nedpudset i syv centimeters højde og 42,7 hektokilo for den raps, der hverken var nedpudset eller havde fået vækstregulering. Bedst var rapsen, der blev nedpudset i 25 centimeters højde med et udbytte på 43,4 hektokilo.

- Forskellene er ikke store, så vi kan vist ikke konkludere, at det giver bedre udbytter at brakpudse rapsen, men jeg vurderer, at det kan være et alternativ, når vi ser det ud fra vores første forsøg. For at kunne konkludere noget endeligt og anbefale metoder vil vi gerne køre forsøgsrækken endnu en sæson, siger Anders Sigersted og understreger, at det selvfølgelig er afgørende, at køreforholdene er optimale ved afpudsning, som de var sidste efterår, hvor det gav minimale køreskader.

Typisk vækstreguleres der ved fire-fem blade, hvis det er relevant. Anders Sigersted anbefaler sjældent, at det bør gøres, men han ser alligevel brakpudsningen som et fint alternativt til vækstreguleringen.

Konkurrencedygtig pris

- Man kan enten benytte det direkte i stedet for vækstreguleringen eller som en mulighed, hvis man er kommet for sent ud med sprøjten, ligesom det var tilfældet i Fionia Agros tilfælde, siger han og nævner, at det også økonomisk ser ud til at være en udmærket mulighed.

- Ud fra vores beregninger koster det stort set det samme at vækstregulere som at få en maskinstation til at brakpudse marken. Og benytter man maskinstation til vækstreguleringsarbejdet, er den post endnu dyrere. Så det er prismæssigt en konkurrencedygtig opgave, siger Anders Sigersted.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon 40 21 97 57

 

Forsøg med rapssorten DK Exlibris

Sået 1. august

Tilført 25 tons svinegylle i efteråret – cirka 62 kilo kvælstof

To gang 26-14 NS-gødning 104 kilo kvælstof

Flydende gødning N18 23 kilo kvælstof

Total kvælstoftildeling: 189 kilo kvælstof

Rapsen er afpudset 22-10-2018. Afgrøden var ca. 40 cm høj

 

Lille ko har mange store fordele

Selvom jerseykoen er en lille ko, er den stor rundt omkring i verden. Og hvis det står til Dansk Jersey bliver den, grundet sine resultater, endnu større de kommende år.

L&F beder minister om alternativer til efterafgrøder

I et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S) beder Landbrug & Fødevarer om flere virkemidler til at opfylde miljøkravene.

Sprøjtning af pløjefri vinterraps i efteråret

Især sent såede og pløjefri vinterrapsmarker skal hjælpes bedst muligt mod rapsjordlopper og spildkorn, lyder det fra FRDK.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.
Side 1 af 1632 (32632 artikler)Prev1234567163016311632Next