bannerPos

Brakpudsning kan være et alternativ til vækstregulering i raps

Rapsen hos Fionia Agro blev høstet 5. august. Udbytterne svingede fra 42,0 hektokilo til 43,4 hektokilo. Bedst var den raps, der var pudset ned i 25 centimeters højde.

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
16-08-2019 11:34
Hos Fionia Agro på Nordfyn nåede de sidste år ikke at vækstregulere al den raps, som de ønskede. Alternativet blev en brakpudsning forsøgsvis i flere højder, og udbytteresultaterne overrasker.

De dele af arealet med raps, som Fionia Agro, nær Otterup på Nordfyn, i efteråret valgte at brakpudse og lade indgå i forsøg med forskellige afpudsningshøjder, er blevet høstet, og resultatet overrasker planteavlskonsulent Anders Sigersted, Centrovice.

- Jeg synes faktisk, at det er lidt tankevækkende, siger han og forklarer, at udbytterne overrasker, da der ikke er den store forskel mellem de rapsplanter, der stod uberørt i efteråret og de, der blev pudset ned til bare syv centimeter.

- Vi har en mindre forskel på bare 140 kilo. Ikke noget, der på nogen måder vil kunne gå som en forskel i den statistiske verden. Så det er tankevækkende.

Anders Sigersted fremhæver, at rapsen, der var pudset ned i syv centimeters højde, selv ved høst stadig var 20 centimeter lavere end de øvrige.

- Det understreger, at raps faktisk kan se utroligt ringe ud og så alligevel være sindssygt god til at kompensere, siger han.

Næsten ens udbytter

Udbyttet endte på 42,0 hektokilo for rapsen, der var nedpudset i syv centimeters højde og 42,7 hektokilo for den raps, der hverken var nedpudset eller havde fået vækstregulering. Bedst var rapsen, der blev nedpudset i 25 centimeters højde med et udbytte på 43,4 hektokilo.

- Forskellene er ikke store, så vi kan vist ikke konkludere, at det giver bedre udbytter at brakpudse rapsen, men jeg vurderer, at det kan være et alternativ, når vi ser det ud fra vores første forsøg. For at kunne konkludere noget endeligt og anbefale metoder vil vi gerne køre forsøgsrækken endnu en sæson, siger Anders Sigersted og understreger, at det selvfølgelig er afgørende, at køreforholdene er optimale ved afpudsning, som de var sidste efterår, hvor det gav minimale køreskader.

Typisk vækstreguleres der ved fire-fem blade, hvis det er relevant. Anders Sigersted anbefaler sjældent, at det bør gøres, men han ser alligevel brakpudsningen som et fint alternativt til vækstreguleringen.

Konkurrencedygtig pris

- Man kan enten benytte det direkte i stedet for vækstreguleringen eller som en mulighed, hvis man er kommet for sent ud med sprøjten, ligesom det var tilfældet i Fionia Agros tilfælde, siger han og nævner, at det også økonomisk ser ud til at være en udmærket mulighed.

- Ud fra vores beregninger koster det stort set det samme at vækstregulere som at få en maskinstation til at brakpudse marken. Og benytter man maskinstation til vækstreguleringsarbejdet, er den post endnu dyrere. Så det er prismæssigt en konkurrencedygtig opgave, siger Anders Sigersted.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon 40 21 97 57

 

Forsøg med rapssorten DK Exlibris

Sået 1. august

Tilført 25 tons svinegylle i efteråret – cirka 62 kilo kvælstof

To gang 26-14 NS-gødning 104 kilo kvælstof

Flydende gødning N18 23 kilo kvælstof

Total kvælstoftildeling: 189 kilo kvælstof

Rapsen er afpudset 22-10-2018. Afgrøden var ca. 40 cm høj

 

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.

Århundredets længste efterår

Værst står det til i det centrale og sydlige Jylland, hvor Billund ifølge DMI topper med 133 mm nedbør alene i februar. Det regnfulde vejr ser ud til at fortsætte, så langt DMI kan se.

Nordsjælland er ikke hårdt ramt

Bortset fra et par enkelte, der godt ville have kørt gylle ud, har regnen ikke stoppet vinterarbejdet for Venslev Maskinstation i Nordsjælland.
Side 1 af 1774 (35462 artikler)Prev1234567177217731774Next