bannerPos

Landmand: Faglig sparring og Risk Management går hånd i hånd

Salget af rapsfrø var grunden til, at Holger Lundgaard Madsen i sin tid valgte at tilkøbe Risk Management.
11-08-2020 10:14

Usikkerhed i bevægelserne på rapsfrøpriserne var grunden til, at Holger Lundgaard Madsen tilkøbte en Risk Management kontrakt. Tilkøbet har betydet en risikoafdækning af rapsfrøsalget og et tættere samarbejde imellem ham og DLG.

I Lemvig i det nordlige Vestjylland driver landmand Holger Lundgaard Madsen en svineproduktion med søer og slagtesvin samt planteavl med vårbyg, vinterhvede og vinterraps. Landbruget er på i alt 800 hektar, hvoraf de 160 hektar er med afgrøden rapsfrø.

Netop salget af rapsfrø var grunden til, at Holger Lundgaard Madsen i sin tid valgte at tilkøbe Risk Management hos DLG.

- Jeg var i tvivl, om prisen for raps ville stige eller falde. Umiddelbart var jeg tilfreds med prisen, men det kunne jo tænkes, at den ville stige lidt mere. Jeg tilkøbte Risk Management for at undgå spekulation og at følge med i udviklingen, men samtidigt opnå fordelen ved at sælge rapsen til en fast pris. Hvis så prisudviklingen viste sig positiv, kunne jeg lukke kontrakten, når jeg var tilfreds, siger Holger Lundgaard Madsen.

DLG Risk Management er en risikoafdækning af landmandens prisusikkerhed i forbindelse med de afgrøder samt råvarer, han både køber og sælger gennem DLG. Mange salgs- og købeklare landmænd befinder sig i et uforudsigeligt marked, og ved køb af Risk Management kan landmanden mindske den værste usikkerhed om prisen på sine varer.

Et tillidsbaseret partnerskab

Holger Lundgaard Madsen var i forvejen bekendt med Risk Management fra både landbrugsmedierne og gennem sit samarbejde med sin DLG-kontaktperson, Jan Kristensen.

Holger Lundgaard Madsen startede sin bedrift i 1994 og har været kunde ved DLG lige siden.

- Jeg købte i første omgang Risk Management for at lære at bruge det. Risk Management er jo en option, og jeg kender godt til produktet, men jeg skulle lige være opmærksom på at bruge det rigtigt. Her har Jan været en god støtte, siger landmanden.

- Det gode samarbejde med DLG har været afgørende for min beslutning om at købe Risk Management. Jeg har brug for en partner, der følger markedet og kender det bedre end mig.

Selvom den praktiske erfaring med Risk Management stadig er ny for Holger Lundgaard Madsen, udelukker han ikke muligheden for at tilkøbe det igen i fremtiden.

- Når markedet er til det køber jeg gerne et Risk Management-produkt igen, men her er den faglige sparring med DLG igen afgørende, så jeg bliver skarp på, hvornår det betaler sig at tilkøbe det, siger Holger.

Han er klar i mælet om, hvilke krav han stiller til DLG som samarbejdspartnere i en Risk Management-tilkøbsproces.

- Det er vigtigt med gensidig tillid. Jeg har løbende et succesfuldt samarbejde med Jan fra DLG, og han kan give mig den faglige sparring og rådgivning, jeg har brug for. Vi skal jo begge have succes med det vi laver, så på den måde er det måske mere et partnerskab end blot et samarbejde, siger han.

aldo

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next