bannerPos

Skift fra skånsk til dansk på Borgeby Fältdagar

I år er der mulighed for at få rundvisninger på dansk på Borgeby Fältdagar. Bag initiativet står rådgivere hos VKST, som laver dansksprogede rundvisninger i gropen samt i både de konventionelle og økologiske demonstrationsarealer.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
15-06-2019 10:28
Nordens største messe for planteavlere samarbejder med danske VKST om dansksprogede rundvisninger i gropen samt i både de konventionelle og økologiske demonstrationsarealer.

Man fornærmer næppe nogen ved at nævne, at skånsk kan være vanskeligt at forstå. Ikke mindst for en dansker.

Åkerböna, fånggröda og skörd – det er blot et lille udpluk af de mange svenske fagudtryk, danske besøgende på Borgeby Fältdagar kan møde på turen rundt i demonstrationsarealerne og i gropen.

Det kan med andre ord være svært at få det fulde udbytte af de faglige rundvisninger på Borgeby Fältdagar, når rundvisningerne foregår på svensk tilsat lokal, skånsk dialekt, og man samtidig skal holde styr på nyt, fagligt stof.

Den situation er der mange danske besøgende, der kender. Men i år er der mulighed for at få rundvisninger på dansk. Bag initiativet står rådgivere hos VKST, som laver dansksprogede rundvisninger i gropen samt i både de konventionelle og økologiske demonstrationsarealer.

Nordens største af sin art

Det er arrangørerne bag Borgeby Fältdagar, der har indledt et samarbejde med VKST, der skal lave rundvisninger på dansk i både de konventionelle og økologiske forsøg. Målet er at give de danske besøgende endnu bedre mulighed for at få det fulde udbytte af messen, der er nordens største messe for planteavlere.

- Vi glæder os til at guide de danske gæster rundt i forsøgene og formidle resultaterne og viden, så alle får mest muligt ud af den store faglige viden, som Borgeby Fältdagar præsenterer, siger Bent Buchwald, der er én af de fem konsulenter fra VKST, der viser rundt på messen.

 Forsøg og resultater i en dansk sammenhæng

Udover at de guidede ture løser en sprogligbarriere for mange danske besøgende, så vil de fem konsulenter fra VKST også sætte forsøgene på messen og ikke mindst resultaterne ind i en dansk sammenhæng.

- På vores ture rundt i forsøgene fortæller vi, hvad forsøgsresultaterne kan bruges til i en dansk sammenhæng. For selvom afstandene er korte mellem Danmark og Sverige, så kan der være klimamæssige forskelle, andre sorter der er mere udbredt i Danmark og en anden lovgivning som man skal forholde sig til.

- Det tager vi højde for, når vi viser rundt. På den måde får de danske gæster endnu mere ud af Borgeby Fältdagar, siger Bent Buchwald.

Sådan foregår rundvisningerne

Planteavlskonsulenterne Bent Buchwald og Felix Bentzen guider besøgende rundt i de forsøgsarealer, der er dyrket konventionelt, mens økologikonsulenterne Darran Thomsen og Ninna Rieper Boesen har fokus på de økologiske forsøg.

Rundvisninger i den konventionelle del begge dage kl. 10, 12, 14 og igen kl. 16. Mødestedet er VKST’s stand nr. C9.

Rundvisning i de økologiske forsøg begge dage kl. 10.00 og 14.00. Mødestedet er ved de økologiske forsøgsarealer, desuden arrangerer Økologisk VKST en tur rundt på hele messen, hvilket annonceres senere.

Og sidste men ikke mindst er der en unik mulighed for at besøge gropen begge dage kl. 11.00 sammen med planteavlskonsulent Irene Skovby Rasmussen, der er ekspert i rodudvikling og som vil vise, hvad tørken betyder for rodudviklingen. Mødestedet er gropen.

Besøges af 3.000 danskere

Borgeby Fältdagar er nordens største messe for planteavlere og afholdes den 26. og 27. juni 2019 i Borgeby, cirka 20 km nord for Malmø

Messen besøges af cirka 21.000 gæster, heraf cirka 3.000 danskere

Rundvisningerne er en del af messens mange tilbud og er gratis, når først du har betalt indgangsbillet

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next