bannerPos

Skift fra skånsk til dansk på Borgeby Fältdagar

I år er der mulighed for at få rundvisninger på dansk på Borgeby Fältdagar. Bag initiativet står rådgivere hos VKST, som laver dansksprogede rundvisninger i gropen samt i både de konventionelle og økologiske demonstrationsarealer.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
15-06-2019 10:28
Nordens største messe for planteavlere samarbejder med danske VKST om dansksprogede rundvisninger i gropen samt i både de konventionelle og økologiske demonstrationsarealer.

Man fornærmer næppe nogen ved at nævne, at skånsk kan være vanskeligt at forstå. Ikke mindst for en dansker.

Åkerböna, fånggröda og skörd – det er blot et lille udpluk af de mange svenske fagudtryk, danske besøgende på Borgeby Fältdagar kan møde på turen rundt i demonstrationsarealerne og i gropen.

Det kan med andre ord være svært at få det fulde udbytte af de faglige rundvisninger på Borgeby Fältdagar, når rundvisningerne foregår på svensk tilsat lokal, skånsk dialekt, og man samtidig skal holde styr på nyt, fagligt stof.

Den situation er der mange danske besøgende, der kender. Men i år er der mulighed for at få rundvisninger på dansk. Bag initiativet står rådgivere hos VKST, som laver dansksprogede rundvisninger i gropen samt i både de konventionelle og økologiske demonstrationsarealer.

Nordens største af sin art

Det er arrangørerne bag Borgeby Fältdagar, der har indledt et samarbejde med VKST, der skal lave rundvisninger på dansk i både de konventionelle og økologiske forsøg. Målet er at give de danske besøgende endnu bedre mulighed for at få det fulde udbytte af messen, der er nordens største messe for planteavlere.

- Vi glæder os til at guide de danske gæster rundt i forsøgene og formidle resultaterne og viden, så alle får mest muligt ud af den store faglige viden, som Borgeby Fältdagar præsenterer, siger Bent Buchwald, der er én af de fem konsulenter fra VKST, der viser rundt på messen.

 Forsøg og resultater i en dansk sammenhæng

Udover at de guidede ture løser en sprogligbarriere for mange danske besøgende, så vil de fem konsulenter fra VKST også sætte forsøgene på messen og ikke mindst resultaterne ind i en dansk sammenhæng.

- På vores ture rundt i forsøgene fortæller vi, hvad forsøgsresultaterne kan bruges til i en dansk sammenhæng. For selvom afstandene er korte mellem Danmark og Sverige, så kan der være klimamæssige forskelle, andre sorter der er mere udbredt i Danmark og en anden lovgivning som man skal forholde sig til.

- Det tager vi højde for, når vi viser rundt. På den måde får de danske gæster endnu mere ud af Borgeby Fältdagar, siger Bent Buchwald.

Sådan foregår rundvisningerne

Planteavlskonsulenterne Bent Buchwald og Felix Bentzen guider besøgende rundt i de forsøgsarealer, der er dyrket konventionelt, mens økologikonsulenterne Darran Thomsen og Ninna Rieper Boesen har fokus på de økologiske forsøg.

Rundvisninger i den konventionelle del begge dage kl. 10, 12, 14 og igen kl. 16. Mødestedet er VKST’s stand nr. C9.

Rundvisning i de økologiske forsøg begge dage kl. 10.00 og 14.00. Mødestedet er ved de økologiske forsøgsarealer, desuden arrangerer Økologisk VKST en tur rundt på hele messen, hvilket annonceres senere.

Og sidste men ikke mindst er der en unik mulighed for at besøge gropen begge dage kl. 11.00 sammen med planteavlskonsulent Irene Skovby Rasmussen, der er ekspert i rodudvikling og som vil vise, hvad tørken betyder for rodudviklingen. Mødestedet er gropen.

Besøges af 3.000 danskere

Borgeby Fältdagar er nordens største messe for planteavlere og afholdes den 26. og 27. juni 2019 i Borgeby, cirka 20 km nord for Malmø

Messen besøges af cirka 21.000 gæster, heraf cirka 3.000 danskere

Rundvisningerne er en del af messens mange tilbud og er gratis, når først du har betalt indgangsbillet

Nyt it-samarbejde bliver til Terra Connect

DLG Connect skifter navn, efter Velas er indtrådt i ejerkredsen med købet af 40 procent af aktierne fra DLG. Samtidig flytter medarbejderne ind i Velas’ lokaler i Vissenbjerg.

- Vi vil gøre branchen verdensførende

En ny national klynge indenfor fødevarer og bioressourcer er født. Med tårnhøje ambitioner i bagagen, er klyngen klar til at hjælpe danske virksomheder til vækst.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Erfaringer med par- og gruppevis opstaldning af kalvene

Måske er det kalvestaldens tur til en opdatering. I hvert fald vælger flere og flere at opstalde deres kalve par- eller gruppevis. En jordbrugsteknologstuderende har besøgt en række konventionelle landmænd og hørt deres erfaringer med opstaldningsformen.

Stadig pæn investeringslyst i landbruget

På trods af coronaens konsekvenser er der fortsat lyst til at investere hos landmænd. Sådan lyder det fra to virksomheder i det vestjyske.

Boligejerne får skattelettelser fra 2021 til 2024

De nye boligskatteregler, som skulle træde i kraft i 2021, udskydes nu til 2024. Det betyder, at ejendomsværdiskatten vil falde, og at ejendomsskatten stiger mindre end forventet mellem 2021 og 2024.
Side 1 af 1850 (36994 artikler)Prev1234567184818491850Next