bannerPos

Ung pløjer slår igen seniorerne og skal til VM i USA

Henning K. Andersen

Journalist, Effektivt Landbrug
29-10-2018 09:37
21-årige Martin Lindberg Velling fra Hobro er egentlig juniorpløjer, men ved DM i pløjning i Vendsyssel var han for andet år i træk den bedste af alle i standardplov, og han er nu kvalificeret til VM 2019 i USA for seniorpløjere.

LandboUngdom afholdte 26. og 27. oktober DM og NM i pløjning på marker i Vendsyssel. Unge frivillige havde stablet et flot stævne på benene, og det ædle håndværk, som pløjning er, blev fremvist til perfektion.
 
Den gode stemning blev krydret med en lang række vindere, og mest bemærkelsesværdigt var det, at 21-årige Martin Lindberg Velling genvandt sin junior DM-titel og samtidig ligesom sidste år fik flere point end seniorpløjererne. Det betyder, at den unge pløjer fra Hobro er kvalificeret til næste års VM i USA. I 2018 deltog han i VM i Stuttgart, hvor det blev til en 11. plads.  
 
Der var i det hele taget meget stærke juniorier i standardklassen, eftersom nummer to i junior Andreas Thorsager også ville have taget andenpladsen i seniorrækken.
 
Fjerdeplads skal forbedres til VM
I vendplovskategorien blev vinderen også en gentagelse fra sidste år, eftersom Søren Korsgaard fra Holstebro tog sejren og sikrede sig en tur til VM i USA. Her skal han forsøge at kravle op på præmieskamlen, efter det i 2018 blev til en bitter fjerdeplads.
 
I forbindelse med DM blev der også afholdt Nordisk Mesterskab, og her sørgede Andreas Thorsager og Rasmus Pedersen for dansk guld.
 
Her vinderne af alle kategorier til stævnet i Vendyssel
DM - landbrugsklassen: Peter Lykke Ellegaard, 
DM - vendeplov, junior: Christoffer Dam, Kirke Hyllinge
DM - vendeplov, senior: Søren Korsgaard, Holstebro
DM - standardplov, junior: Martin Lindberg Velling, Hobro
DM - standardplov, senior: Palle Lind Christensen, Hjørring
NM - standard, junior: Andreas Thorsager, Danmark (Give)
NM - standard, senior: Juha Rosendal, Finland
NM - vendeplov: Rasmus Pedersen, Danmark 
DM - veteran, classic: Morten Ravn Kjærgaard, Havndal
DM - veteran, 1-furet: Peter Gehrt Clemmesen, Bylderup Bov
DM - veteran, flerfuret bugseret: Claus Bech, Søndersø
DM - veteran, flerfuret liftophæng: Jørgen Jørgensen, Tim

Konkurrencepløjning foregår både i stubjord og i grønjord. I hver kategori bliver pløjerne vurderet ud fra 12 forskellige faktorer på en skala fra 1-10. Pløjeren med den højeste samlede score vinder. Det er blandt andet flækningen, sammenkastet og furens retning og pakning, der bliver vurderet.
 

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next