- Der kommer en aftale om erstatning, når Venstre siger ja
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lægger presset over på Venstre for, hvornår der kan komme en aftale om erstatning til minkavlerne. Hos Venstre blev idéen om at blokere for erstatning til minkavlerne efter et folketingsvalg luftet.

Fødevareminister Rasmus Prehn var onsdag i samråd omkring erstatninger til minkavlerne.
Det er endnu uklart, hvornår minkavlerne kan se frem til erstatning. Under – endnu – et samråd om minksagen kom fødevareminister Rasmus Prehn (S) det onsdag eftermiddag ikke nærmere.
Under samrådet lød det, at regeringen lægger op til, at minkavleren gives fuldstændig erstatning ligesom ved et ekspropriativt indgreb. Også følgeerhvervene skal have en kompensation.
Til spørgsmålet om, hvornår forhandlingerne med Folketingets øvrige partier er afsluttet, lød det fra ministeren:
- Forhåbentlig hurtigst muligt. Vi har fra regeringens side lagt en rigtig god model frem, synes jeg. Også en model som mange nok vil mene er til den gode side i forhold til minkavlerne.
- Formentlig også en model som andre mennesker vil kritisere os for at være for generøs. Jeg tænker, at der er værftsarbejdere, som har oplevet, at deres værft er lukket, og som så er sendt direkte på dagpenge, som vil tænke, at det var dog en meget generøs model, som der er lagt op til, sagde han, og fortalte, at regeringen meget gerne vil lave en bred aftale om erstatningsspørgsmålet.
- Modellen er klar til at blive vedtaget lige så snart, at Venstre siger ja til at være med. Er Venstre med, kan vi forstå, at De Radikale også vil være med. Og så er der jo rigeligt flertal, lød det fra fødevareministeren, der fortalte, at han også fornemmede, at De Konservative er positive.
Venstre kan spænde ben
Under samrådet varslede Venstres Karsten Lauritzen, hvad der vil ske, hvis en tredjedel af Folketinget benytter sig af sin grundlovssikrede ret og udskyder et kommende lovforslag om erstatning til efter et nyvalg. Det er den meget sjældent anvendte paragraf 73, stk 2 i Grundloven, som siger, at en tredjedel af Folketinget kan beslutte at udskyde en ny lovs ikrafttræden til efter næste folketingsvalg, hvis der er tale om ekspropriation, som han henviste til.
Fra Karsten Lauritzen lød det, at man i Venstre har haft overvejelserne, om man skal gøre brug af den ret, som Grundloven giver. Spørgsmålet chokerede nærmest fødevareministeren, som måtte bruge næten et minut på at rådføre sig med sin embedsmand.
- Det er nærmest sort for mig, at der er nogle, som kan få den tanke at ville spænde ben for, at de her mennesker kan få deres erstatning. At der er en eller anden juridisk finurlighed, som gør, at man kan spænde ben for noget. Det har jeg simpelthen ikke forholdt mig til før, sagde han, og fortalte, at han ikke kendte til muligheden.
Beklager ordvalg
Fra fødevareministeren blev det under samrådet i øvrigt beklaget, at han tidligere er kommet til at bruge ordet »kompensation« i stedet for »erstatning«.
- Jeg troede, at det var det samme. Erstatning og kompensation. På vej op til traktordemonstrationen i Hjørring fik jeg at vide, at jeg skulle være opmærksom på, at det hedder erstatning og ikke kompensation. De bliver vildt sure, hvis du bruger ordet kompensation. Så det kan jeg godt se. Der burde jeg have været lidt mere »begrebs«-skarp på det, sagde Rasmus Prehn.
Også statsminister Mette Frederiksen har flere gange brugt ordet kompensation frem for erstatning.