Justitsminister Nick Hækkerup (S) ved ikke, hvordan Rigspolitiet forud for udarbejdelse af omstridt »actioncard« fik forståelsen af, at nødvendig lovhjemmel til at aflive mink uden for smittezoner »ville foreligge inden for kort tid«.
- Jeg kan sige med sten-sikkerhed, at det var jeg ikke selv involveret i. Hvordan kan jeg sige det? Jo, jeg lå derhjemme og var syg.
Sådan lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S), der i begyndelsen af november var ramt af Covid-19, og som afviser alt om, at han har noget at gøre med formuleringerne i den seneste tids meget omtalte »actioncard«: Et papir med instrukser, der blev brugt af de medarbejdere i politiet, som ringede rundt til minkavlere, efter statsminister Mette Frederiksen under et pressemøde 4. november havde krævet alle mink i Danmark aflivet.
I den efterfølgende weekend, 6. til 8. november, ringede politiet fra et call-center til minkavlerne for at høre, om myndighederne måtte komme ind på farmen for at tælle dyr.
Svarede en minkavler nej, så var medarbejderne via actioncard’et instrureret i, at de skulle sige, at det var de kede af at høre, men minkavleren skulle være klar over, at vedkommende kunne forvente, at myndighederne så ville komme og foretage tømning af besætningen alligevel.
Var klar over det
I et svar i Folketinget fra onsdag i denne uge lyder det fra Rigspolitiet, at man 5. november, da actioncard’et blev forfattet, var klar over, at der manglede hjemmel i lovgivningen til at kræve raske mink uden for smittezonerne aflivet, men man havde den »klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid«.
Rigspolitiet kendte til manglede lovhjemmel før omstridte opkald til minkavlere
Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) har fortalt, at han først blev orienteret 7. november om den manglende lovhjemmel. Statsminister Mette Frederiksen fortæller, at hun først 8. november blev orienteret.
Ved det ikke
Under et samråd torsdag blev Nick Hækkerup (S) igen og igen spurgt, hvordan det kunne være, at Rigspolitiet allerede 5. november havde fået den forståelse, at der mangler lovhjemmel, men den fornødne hjemmel ville foreligge snart.
Fra Nick Hækkerup blev der svaret i forskellige varianter, at det vidste han ikke. En af gangene lød det:
- For mig selv, så var jeg simpelthen ude af »loop’et« i den periode der. På hvilket niveau, der er kommunikeret på mellem Rigspolitiet og departementet (i Justitsministeriet, red.), det ved jeg heller ikke konkret. Men det kan jo opklares, udredes, hvor det er.
- Men som jeg også sagde indledningsvist, så kan jeg ikke komme med konkrete navne på, hvem det var, sagde han.
Fuld tillid til chef
Under samrådet havde Nick Hækkerup tidligere fremført, at han heller ikke kunne sige noget om, hvem det er, som har skrevet actioncard’et andet end, at det er skrevet af Rigspolitiet.
- Jeg forventer, at det vil kunne afdækkes, men skal man ned at have fat i den enkelte medarbejder, så indtræder der jo også en række beskyttelser i forhold til dem, som gør, at der skal tages nogle retssikkerhedsmæssige garantier for at sikre, at de ikke bliver bragt i en situation, som de ikke skal bringes i, sagde han, og understregede, at han ved, at Rigspolitichef Thorkild Fogde ikke har skrevet det.
- Jeg har fuld tillid til Rigspolitichefen, lød det fra justitsministeren.
Otte fik beklagelser
Nick Hækkerup fortalte under samrådet, at han godt kan forstå, at Rigspolitiet har kigget ud over den samlede indsats og tænkt, at nu skal alle mink – også uden for smittezonerne – aflives – og der ville nok snart komme et lovgrundlag på plads. Det er dog forkert, hvis det er det, som gør, at man formulerer det såkaldte actioncard, som man har gjort, pointerede han.
- Det legimiterer jo ikke, at man så siger, at så går vi til myndighedsudøvelse uden lovgivning, sagde Nick Hækkerup,og understregede, at Justitsministeriet intet har med udarbejdelsen af de såkaldte actioncards at gøre.
Under samrådet lød det fra Nick Hækkerup, at der i weekenden 6. til 8. november fra Rigspolitiets callcenter blev talt med 250 minkavlere uden for smittezonerne. Otte af dem sagde nej til, at myndighederne måtte komme ind på farmen og tælle dyr – samtidig med, at de fik indtryk af, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivningerne. De otte fik 12. november en beklagelse fra Rigspolitiet.
Ville være en helt
Under samrådet blev Nick Hækkerup spurgt, hvad han ville have gjort, hvis han ikke havde været syg i begyndelsen af november, hvor regeringen tog beslutningen om at aflive alle mink uden at have lovhjemmel til det.
- Det er super interessant med de der kontrafaktuelle ting. Først og fremmest ville jeg ikke have været syg. Så ville jeg være mødt op til mødet i K-udvalget (regeringens koordinationsudvalg, hvor beslutningen blev truffet, red.) og have deltaget i den debat. Jeg ville selvfølgelig så snart, at det stod klart, at der ikke var lovhjemmel, have gjort alt for at sikre, at der ikke blev givet forkert vejledning.
- Men det er meget kontrafaktuelt at sige noget om, hvad jeg ville have gjort i den bedste af alle verdener. I den bedste af alle verdener ville jeg have været helt. I den virkelige verden var jeg syg, sagde Nick Hækkerup.
Nyt samråd
Det var politikere fra begge sider af folketingssalen, der krævede svar på, hvordan Rigspolitie kunne få forståelsen af, at der hurtigt ville komme lovgrundlag på plads for aflivningerne.
Ministeren kan allerede se frem til at forklare sig igen ved et nyt samråd. Flere politikere gav i går efter samrådet udtryk for, at de ikke var tilfredse med svarene. Blandt andet fra regeringens eget støtteparti, De Radikale, lød det efter samrådet fra retsfordfører Kristian Hegaard:
- Nu må ministeren tage affære og finde ud af, hvad der er op og ned. Hvordan fik Rigspolitiet indtrykket af, de kunne se stort på loven og udarbejde ulovlige actioncards, skriver han på Twitter.
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35