bannerPos

Fødevareminister: - Vi kan godt betale nogle få øre mere for vores kød

Der skal være større fokus hos danske virksomheder på at bruge soja, der er dyrket på forsvarlig vis, mener fødevareminister Mogens Jensen.
29-06-2020 13:10

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre en række kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet. Mange danske virksomheder er godt på vej og har sat mål om at overgå til kun at anvende soja, der ikke rydder skov. Fødevareminister Mogens Jensen vil have alle danske virksomheder til hurtigst muligt at droppe soja, der ikke er dyrket på forsvarlig vis.

Produktion af kød, æg og smør bliver kun nogle få øre dyrere, hvis sojaen, der bruges som foder til dyrene, er afskovningsfri. Det viser en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet. Rapporten peger på, hvad det vil betyde for prisen på en række fødevarer, hvis dansk landbrug kun bruger afskovningsfri soja i sin produktion.

Fødevareminister Mogens Jensen har tidligere meldt ud, at han vil arbejde for, at den soja, Danmark importerer, er ansvarligt produceret og ikke fører til afskovning i andre dele af verden.

- Danske virksomheder bør være i front og sikre, at importen af soja belaster vores planet så lidt som muligt. Vi har alle et ansvar for at få stoppet den stigende globale skovrydning. Jeg kan godt forstå, hvis man som landmand tænker, at det sikkert kan blive dyrt, men nu har vi en ny rapport, som viser, at det faktisk ikke vil medføre store udgifter, siger Mogens Jensen.

Kan gøre mere

En række store danske virksomheder har allerede meldt ud med planer for en mere ansvarlig import. Det er ifølge Mogens Jensen positivt, men han vil have resten af erhvervet til at følge trop. Han vil derfor senere på året lancere en handlingsplan mod afskovning, som skal bidrage til, at dansk import af soja og andre landbrugsvarer ikke fremover har skov eller anden værdifuld natur på samvittigheden.

- Der er ingen undskyldninger for ikke at skabe en afskovningsfri import. Jeg vil vende hver en sten for bedst muligt at understøtte – og sætte rammer for – at fremme ansvarlige og afskovningsfri landbrugsvarer, siger Mogens Jensen.

Danmark importerer årligt omkring 1,6-1,7 millioner tons soja. Sojaen bliver i høj grad brugt som proteinfoder i landbrugssektoren. Københavns Universitet estimerer, at andelen af Danmarks import af sojaskrå, der er certificeret afskovningsfri, er omkring 20 procent.

Flot aften i forsøgsmarkerne

Velas afholdt forleden Åbent Hus i forsøgsmarkerne i Nr. Søby. Her deltog godt 100 fynske planteavlere, der kunne nyde en fin sommeraften med faglige indlæg.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

To ristede i sommernatten

Dagsordenen var næsten den sædvanlige, men rammerne var ganske anderledes ved årets udskudte generalforsamling i Centrovice.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.
Side 1 af 1871 (37414 artikler)Prev1234567186918701871Next