bannerPos

Fødevareminister: - Vi kan godt betale nogle få øre mere for vores kød

Der skal være større fokus hos danske virksomheder på at bruge soja, der er dyrket på forsvarlig vis, mener fødevareminister Mogens Jensen.
29-06-2020 13:10

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre en række kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet. Mange danske virksomheder er godt på vej og har sat mål om at overgå til kun at anvende soja, der ikke rydder skov. Fødevareminister Mogens Jensen vil have alle danske virksomheder til hurtigst muligt at droppe soja, der ikke er dyrket på forsvarlig vis.

Produktion af kød, æg og smør bliver kun nogle få øre dyrere, hvis sojaen, der bruges som foder til dyrene, er afskovningsfri. Det viser en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet. Rapporten peger på, hvad det vil betyde for prisen på en række fødevarer, hvis dansk landbrug kun bruger afskovningsfri soja i sin produktion.

Fødevareminister Mogens Jensen har tidligere meldt ud, at han vil arbejde for, at den soja, Danmark importerer, er ansvarligt produceret og ikke fører til afskovning i andre dele af verden.

- Danske virksomheder bør være i front og sikre, at importen af soja belaster vores planet så lidt som muligt. Vi har alle et ansvar for at få stoppet den stigende globale skovrydning. Jeg kan godt forstå, hvis man som landmand tænker, at det sikkert kan blive dyrt, men nu har vi en ny rapport, som viser, at det faktisk ikke vil medføre store udgifter, siger Mogens Jensen.

Kan gøre mere

En række store danske virksomheder har allerede meldt ud med planer for en mere ansvarlig import. Det er ifølge Mogens Jensen positivt, men han vil have resten af erhvervet til at følge trop. Han vil derfor senere på året lancere en handlingsplan mod afskovning, som skal bidrage til, at dansk import af soja og andre landbrugsvarer ikke fremover har skov eller anden værdifuld natur på samvittigheden.

- Der er ingen undskyldninger for ikke at skabe en afskovningsfri import. Jeg vil vende hver en sten for bedst muligt at understøtte – og sætte rammer for – at fremme ansvarlige og afskovningsfri landbrugsvarer, siger Mogens Jensen.

Danmark importerer årligt omkring 1,6-1,7 millioner tons soja. Sojaen bliver i høj grad brugt som proteinfoder i landbrugssektoren. Københavns Universitet estimerer, at andelen af Danmarks import af sojaskrå, der er certificeret afskovningsfri, er omkring 20 procent.

Covid-19 gør Fødevaredagen vigtigere end nogensinde

Årets prisvindere ved Fødevaredagen blev sent tirsdag belønnet for at tænke nyt og kreativt midt i en global krise. Prisoverrækkelsen fandt sted på Hindsgavl Slot ved Middelfart, hvor Corona-restriktionerne satte nye rammer for arrangementet.

Corona spreder sig blandt nordjyske mink

33 minkfarme, alle i Nordjylland, er blevet ramt af covid-19, viser en ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen.

Uddannelse hjalp nyetableret

Mælkeproducent Steffen Nykær Olesen tror også, at han havde været selvstændig i dag uden sin uddannelse i bagagen, men han er overbevist om, at især hans agrarøkonomuddannelse har gjort mange ting lettere.

Topledelse på Aarhus Universitet foreslår massiv udtagning af landbrugsjord

Står det til bestyrelsesformand på Aarhus Universitet Connie Hedegaard og rektor Brian Bech Nielsen, så skal der opettes et center til bæredygtig omstilling af landbruget. Et af de tre hovedmål for centret skal være at reducere landbrugsarealet i Danmark med 20 procent.

Sojahøsten går ud over stepperne i USA

De amerikanske landmænd i Midtvesten høster på livet løs. En ny opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium viser, at især høsten med sojabønner er kommet godt i gang. Derimod halter høsten med majs en anelse efter normalen.

Samarbejde giver pote i marken

Samarbejdet mellem rådgiver, ejer og traktorfører på Nordgaarden har udviklet sig til et robust koncept. Det medfører, at der ikke er store problemer med for eksempel græsukrudt eller sædskiftesygdomme. Planter  6-7

Den vigtige start af vinterhvede

Niels Nordgaard ser en klar positiv virkning af DAP-gødning umiddelbart efter såning af vinterhvede. Og mikronæring kommer med ved alle kørsler i marken.

Tredelt driftsledelse på Nordgaarden

- Det centrale styreredskab er vores markprogram, hvor alle tre parter hele tiden kan se aktuelle opgaver i marken opdateret på deres mobil eller pc, fortæller Niels Nordgaard.
Side 1 af 1932 (38636 artikler)Prev1234567193019311932Next