Der bør være et langt større fokus på landbrug i regeringens nye Afrika-strategi, mener generalsekretær i Adra Danmark, Jens Vesterager.
Tidligere i denne uge præsenterede snart forhenværende udviklingsminister Dan Jørgensen sammen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen en ny strategi for Danmarks indsats i Afrika. Den indbefattede blandt andet oprettelsen af tre nye ambassader, og et stort fokus på handel og eksport fra Danmark til kontinentet, der gennemgår en stor befolkningstilvækst.
Men der manglede noget i den nye strategi: Landbrug i de enkelte afrikanske lande. Det mener generalsekretær Jens Vesterager fra nødhjælps- og udviklingsorganisationen Adra Danmark.
Vi havde et stærkt ønske om, at strategien ville sætte fokus på særligt et område; nemlig Afrikas egen fødevareproduktion gennem småbøndernes landbrug. Strategien indeholder mange gode takter, som fortjener ros, men det undrer os, at de afrikanske småbønders landbrug får så lidt plads, siger han i en pressemeddelelse.
Landbruget – en kur mod fattigdom
Befolkningstilvæksten i Afrika betyder, at den afrikanske arbejdsstyrke hvert år vokser med 12 millioner mennesker. Men der er langt fra jobs til dem alle. Ifølge generalsekretæren, der er agronom, er vækst og investeringer i landbruget den bedste kur mod fattigdom i Afrika. Samtidig har Afrika også store klimaudfordringer.
- Klimaforandringerne understreger nødvendigheden af, at smålandbrug i Afrika bliver mere lokalt tilpasset, bæredygtigt og effektivt. For at kontinentets befolkninger skal kunne styrke deres modstandskraft over for ekstreme klimaforhold, og selv forbedre deres levestandard, bør landbruget have mere fokus. Det er faktisk tvingende nødvendigt, siger han.
Han tilføjer, at landbruget også er en hovednøgle til at løse fremtidens udfordring, også for at undgå sult og hungersnød, som man fx så det i 1980'erne.
- Når der allerede nu er mangel på vand og mad blandt visse dele af de afrikanske befolkninger, hvordan skal det så ikke gå, når prognoserne for den enorme befolkningstilvækst på kontinentet bliver til virkelighed, siger Jens Vesterager og fortsætter:
- Kagen skal gøres større – produktionen af mad skal øges på en stabil og bæredygtig måde. Gerne så lokalt som muligt og på en måde, hvormed afrikanske unge kan se sig selv have en fremtid, siger han.