Stort miljø- og klimaudspil venter lige om hjørnet
I begyndelsen af 2021 har regeringen bebudet et stort miljø- og klimaudspil for landbruget. Formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen advarer i den forbindelse mod at reducere dansk landbrug.

Statsminister Mette Frederiksen forklarede i sin nytårstale, at i 2021 skal landbruget gøres mere klimavenligt. Formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, advarer statsministeren mod at reducere dansk landbrug. Foto: Christian Carus
- Nu skal vi i gang med at omlægge dansk landbrug til endnu mere klimavenlig produktion.
Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) 1. januar under sin nytårstale. 2021 bliver da også året, hvor regeringen fremsætter sin længe ventede klimahandlingsplan for landbruget, og hvordan denne sektor bidrager til, at Danmark når sit mål om 70 procents CO2-reduktion inden 2030. Landbrugssektoren stod i 2017 for 22,4 procent af udledningen af CO2 i Danmark.
Udspillet skulle oprindeligt være præsenteret i november, men blev udskudt »til begyndelsen« af 2021, da det i november faldt sammen med det tidspunkt, hvor regeringen krævede alle mink i Danmark aflivet.
I november – få timer før det famøse pressemøde, som lukkede minkprodutkionen i Danmark – lød det under Landbrug & Fødevarers delegeretmøde fra tre af regeringens ministre, at udspillet er udvidet, så det ikke kun handler om klima, men også om vandmiljø og luftforurening.
Udover dette er intet konkret om det kommende udspil endnu blevet præsenteret, så fra landbrugets side må man vente i spænding lidt endnu til at få afsløret, hvad det kommer til at indeholde.
Allerede klimavenligt landbrug
Fra Jens Peter Aggesen, formand for Agerskovgruppen, bliver der dog forud for det kommende udspil advaret mod at reducere dansk landbrug ved at indføre endnu flere restriktioner på dyrkningsfladen og begrænsninger af husdyr. Det sker i en kommentar til statsministerens nytårstale.
- Det eneste, som din (Mette Frederiksens, red.) regering med støttepartier opnår ved at reducere dansk landbrug med overdrevne mængder efterafgrøder, BNBO og indsatsplaner, som alle reducerer fødevareproduktionen i Danmark, er at skade det, man påstår vil gavne, nemlig klima og miljø. Kun fire procent af klodens overfalde kan dyrkes. Danmark og danskerne har fra »fødslen« i form af frugtbar jord fået den store kæmpegave at kunne dyrke miljø- og klimavenlige fødevarer, lyder det fra Jens Peter Aggesen.
Han mener, at med den »gave« følger ansvaret til at forvalte den fagligt og juridisk korrekt.
- Intet landbrug i verden drives lige så klima- og miljøvenligt. Hvis man som dansker virkelig skal fejre en klima- og miljøsucces, så er det det konventionelle landbrugs evne til at producere store mængder fødevarer med minimale klimaaftryk.
- Vi holder traktortimerne, og dermed CO2-udledningerne nede ved nænsomt brug af godkendte og gennemtjekkede bekæmpelsesmidler. Blandt andet holder vi med beskedne mængder planteværn svamp og mug væk fra brød og grisefoder, siger Jens Peter Aggesen, der i øvrigt understreger, at han finder klimadebatten nødvendig og vigtig, og altså dermed ikke er såkaldt »klimabenægter«.
- Ingen vil klimaet mere end landmændene. Ingen dansk landmand ønsker at efterlade et ringere klima til vores børn. Det er netop derfor, danske landmænd dyrker jorden med konventionelle og ressourcebesparende metoder.
- Vi værner om de sunde fødevarer med kontrolleret og minimalt brug af bekæmpelsesmidler og hjælpestoffer. Det skammer vi os ikke over. Tværtimod er kontrolleret brug af planteværn og ressourceøkonomisk drift og anvendelse af færrest mulige liter dieselbrændstof pr. tons korn en forudsætning for, at vi kan brødføde hele verdens befolkning, med den klode som vi har fået uden at ødelægge klimaet, lyder det fra Jens Peter Aggesen.
Tager hensyn til konkurrenceevnen
I begyndelsen af november, mens fødevareministeren stadigvæk hed Mogens Jensen (S), lød det, at regeringens kommende udspil kommer til at gå på to ben.
- Jeg kan godt garantere for, at landbrugsudspillet kommer til at gå på to ben. På den ene side er det en bunden opgave at løse udfordringerne, når det kommer til både vandmiljø, klima og luftforurening. Men på den anden side er det en lige så bunden opgave, at vi fortsat skal have et stærkt og konkurrencedygtigt landbrug, sagde Mogens Jensen under L&F’s delegeretmøde.