Den nylige undersøgelse af klimatryk af bestemte kødprodukter som en oksemørbrad, som tænketanken Concito kom med for nylig vækker nu kritik fra LDM, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
En oksemørbrad har samme klimaaftryk som en køretur til Paris. Sådan sammenfærdigede tænketanken Concito en ny klimaundersøgelse i sidste uge, og det har vakt en del kritik. Og nu tager landsforensingen af Danske Mælkeproducenter sig i koret blandt de utilfredse.
- Mine producenter bliver latterliggjort
I sit ugentlige nyhedsbrev skriver LFM-formand Kjartan Poulsen, at undersøgelsen ikke er objektiv.
I den seneste rapport om fødevarers klimaaftryk lever resultaterne mere op til Churchil’s udsagn, ”jeg kan kun have tillid til den statistik, som jeg selv har manipuleret”, end til objektiv vejledning, skriver Kjartan Poulsen i nyhedsbrevet.
Ifølge LDM-formanden består manipulationerne for det første i, at klimaaftrykket opgøres pr. kg vare, som LDM også kommenterede ved den tidligere opgørelse.
- Vi spiser for at indtage næring, og derfor skal eventuelle aftryk naturligvis opgøres i forhold til varernes ernæringsmæssige værdi, som Bæredygtigt Landbrug også har fremført for nyligt. Ellers burde vi leve af vand, for det har ikke noget klimaaftryk i tabellen.
- Giver ingen mening
For det andet giver ifølge Poulsen ingen mening at udstille enkeltudskæringer som for eksempel oksemørbraden.
- Formålet er tydeligvis at få skabt forargende overskrifter, for man kan jo ikke holde kreaturer uden mørbrader. Det giver ingen mening at fravælge mørbrad for at tilgodese klimaet ved at spise tunge eller hakkekød fra det samme dyr. Og hvem vil ikke gerne undvære mørbraden til fordel for en weekendtur til Paris, som angiveligt har samme aftryk, spørger han retorisk.
Han tilføjer dog, at LDM er fortaler for, at forbrugerne bliver så oplyste som muligt om objektive fakta om klima og alt muligt andet.
Det vil nemlig føre til, at klimaproblematikken koncentreres omkring det reelle problem: afbrænding af fossile brændsler.
hka