Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter er ikke overdrevet imponeret over alle de udmeldinger, som Arla-bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard kom med i forbindelse med præsentationen af mejerigigantens årsregnskab.
Det er fortsat hårde tider for flere mælkeproducenter i Danmark. Selv om der har været stigende omkostninger forbundet med mælkeproduktionen, har indtjeningen haft svært ved at følge med, og det har skabt svære økonomiske betingelser.
Det anerkendte bestyrelsesformand i Arla, Jan Toft Nørgaard, da han fremlagde Arlas regnskab i sidste uge.
- Ikke kun i Arla, men alle mælkeproducenter i hele Europa har problemer med deres økonomi lige nu.
- I hele mejerisektoren i EU er vi derfor nødt til at sætte os sammen, så vi politisk kan få fundet de rigtige løsninger i EU, og på den måde hjælpe vores landmænd, sagde Jan Toft Nørgaard der tilføjede, at kommende klimakrav kan komme til at gøre store skade på mælkeproducenterne.
- Det er skuffende
Men hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har formand Kjartan Poulsen ikke så meget til overs for den udmelding.
- Det er skuffende, at han prøver at lempe aben over på politikernes skuldre ved at efterlyse politiske løsninger. Arla håber vel at kunne gøre regning uden vært ved selv at indregne bedrifternes klima-indsats uden afregning, skriver formanden i LDM's ugebrev.
- Derudover har Arla Foods selv indført en række omkostningskrævende, Arla-politiske krav i AG+, Klimatjek og non-gm, som ikke bliver afregnet med en reel ekstrapris, lyder det fra Kjartan Poulsen.
- Når akontoafregningen for tiden er på 244,9 øre udgør de 22,5 øre omkostningskrævende tillæg, så den ”nøgne” mælkepris er kun på uacceptable 222,4 øre. Resten er jo betaling for en ekstra indsats på bedriften, uddyber han.
Han hilser det dog også velkomment, at »Jan Toft har indset, at afregningsprisen fra Arla Foods er utilstrækkelig til at få økonomien på bedrifterne til at hænge sammen. Det har han nu også været længe om at erkende«, lyder det i nyhedsbrevet.
hka