Kasakhstan forbyder udlændinges adgang til landbrugsjord

Kasakhstan vil permanent forbyde udlændinge at eje eller leje landbrugsjord. Sådan lød udmeldingen fra landets præsident Kassym-Jomart Tokayev torsdag.

Kasakhstan er en stor producent af korn, oliefrø og kød, klemt inde mellem Kina og Rusland, der for fem år siden besluttede at tiltrække udenlandske investeringer i landbruget ved at åbne markedet for landbrugsjord. Planen blev imidlertid mødt med gadeprotester, hvor demonstranter udtrykte deres bekymring for, at landets store nabo, Kina, til sidst ville hamstre alle marker og græsningsområder.

Regeringen lagde som følge heraf planen på hylden. Torsdag gjorde præsident Tokayev det så klart, at forbuddet mod udenlandsk ejerskab består.

- Spørgsmålet om jordejerskab har altid været meget vigtigt for vores folk. Det er en hjørnesten og et helligt symbol for vores stat, sagde han på et møde.

Kina er Kasakhstans vigtigste handelspartner, kreditor og investor, men dets voksende indflydelse har skabt grobund for en stigning i anti-Beijing-stemningen blandt lokalbefolkningen, hvilket også er blevet drevet af rapporter om overgreb mod etniske kasakhere i Kinas Xinjiang-provins som en del af en de-radikaliseringskampagne.

 

Læs også

Landboforeninger i appel til minister: Stort behov for at løse udfordringerne med ulven
Topforsker om kvælstofmål: - Sætter vi fuld skrue på nu, kan vi nå det om 20 år
Bæredygtigt Landbrug varsler retsopgør mod ammoniakregler
Nye skatteregler for solceller på lavbundsjorde kan være på vej
Regioner vil råde over gamle råstofgrave
Parti vil lade landmænd konkurrere om at tage landbrugsjord ud billigst