De tre emner var »dyrevelfærd«, »legitimitet« og »klima, miljø og biodiversitet«, da Tænketanken Frej havde inviteret 30 nordjyske svineproducenter og andre fra interesserede fra branchen til workshop hos Agri Nord i Aalborg.

- Den danske griseproduktion står ved en skillevej. I Tænketanken Frej ønsker vi, at det skal være de danske griseproducenter, der tager fremtiden i egne hænder og definerer, hvor denne skillevej skal føre os hen, lød det fra medstifter og direktør Iben Krog Rasmussen, som sammen med et par kollegaer lagde op til en workshop, hvor de indbudte skulle komme med løsninger på en række udfordringer.

- Vi vender politik på hovedet og samler jeres resultater. Vi indkalder til stormøde og overleverer det her til politikerne på den anden side af sommerferien, lød det.

Er det legitimt at producerer grise i Danmark?

Et af emnerne var »legitimitet«. Noget som folketingspolitiker Marie Bjerre (V) havde en mening om.

- Er det legitimt at producere grise i Danmark i fremtiden? Det bliver det jo nødt til at være, for hvis der kommer en stemning af, at vi ikke får nok ud af at have dansk landbrug, så står vi et uheldigt sted, hvor man måske godt kan være lidt bange for, at der kan ske det samme som med minkerhvervet, hvis der er en kærkommen lejlighed. Det bliver nødt til at være legitimt at have grise og have dansk landbrug, sagde hun.

Marie Bjerre var sprunget til sammen med folketingspolitiker Bjarne Laustsen (S) efter fødevareministerens afbud i 11 time.

- Allerførst så skal vi have vores stolthed fundet frem, og vi skal vise den, lød det fra et af bordene.

Der blev snakket om, at de gode historier ikke alene skal fortælles i landbrugspressen, men også i aviser, som byboerne læser, på Facebook og lignende steder. Dog med en vigtig ting in mente, åbenhed, ærlighed og fakta.

Kastration skal ophøre nu

Et andet emne var dyrevelfærd. Her blev der i høj grad snakket om kastration og halekupering.

- Kastration skal ophøre nu, lød det kontant fra et af bordene.

- Det er slagterierne, der skal løse den udfordring, det er ikke politikerne, blev der sagt under fremlægning af løsningerne.

Sværere var det at komme med en løsning til udfordringen med halekupering, fordi deltagerne generelt var enige om, at udfordringerne ved at ophøre, lige nu er større end ved at fortsætte. Dog var der enighed om at kigge mod Sverige og de hvordan de løser det.

 

CO2 skal godskrives

Sidste emne, og måske også det største var »klima, miljø og biodiversitet«.

- Svineproduktionen fylder meget i Danmark rent omfangsmæssigt, men meget få borgere eller vælgere, kan se at de har direkte fordele af det. Og det er den der synlighed, vi mangler. Det kan være både på energi, miljø, CO2, eksport. Der er mange ting, som kommer alle til gavn, kom det fra en af grupperne.

- Den debat synes jeg er rigtig interessant. CO2-gevinster bliver, som det er nu ikke godskrevet landbruget. Det skal være mere klart, at jo mere vi producerer, desto mere CO2 binder vi faktisk også, sagde Marie Bjerre, med tilhørernes opbakning.

Ny natur afventer ny lovgivning

Der var klar enighed om, hvem der har teten, når man snakker ny natur.

- I forhold til biodiversitet og ny natur, er det vigtigt, at der kommer en dansk bekendtgørelse, som er over EU's habitatdirektiv. Det er en løsning, som skal findes her og nu, sagde næstformand i Agri Nord Henrik Dalgaard Christensen, med kommentaren om, at foreningen har valgt at stoppe sit arbejde i alle de projekter omkring ny natur, som de er med i, indtil der findes en løsning.

- Det her er simpelthen noget der æder os alle sammen stille og roligt op, når vi gør noget i en god mening og bagefter får en hammer lige i hovedet, kommenterede ham, med opbakning fra formandens forening, Carl Christian Pedersen.

- Vi skal have ny lovgivning på det område eller også bliver vi tabere i det spil. Jo mere ny natur vi får, desto mere risikabelt er det at starte produktionen op, så vi skal have ændret lovgivning.

En af de afsluttende bemærkninger kom fra folketingspolitiker Bjarne Laustsen (S).

- Jeg tror man fra landbrugets side skal passe på, at det ikke bliver for meget saft i egen juice. Når man stiller sig op og siger, »vi er så gode«, så ved vi godt, at der er en anden dagsorden derude. Det jeg er imponeret over, det er, at I vil være med til at finde løsningen, for det er klart med så mange grise, så sætter man også et klimaaftryk, lød det, inden Tænketanken Frej tog mod Sagro i Herning og VKST i Sorø.

 Allerførst så skal vi have vores stolthed fundet frem, og vi skal vise den.

Workshopdeltager, Agri Nord

Politik