S-ordfører afviser »blå« landbrugsaftale

Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronborg vil have støttepartier med i landbrugsaftaler, og kritiserer Venstre for ikke at melde ud, hvad partiet vil.

Opdateret 14:42 med kommentar fra Anders Kronborg (S) til udsagn fra Venstre om, at han ikke skulle have deltaget i landbrugsforhandlingerne, som Venstre har været en del af.

I sidste uge lød det fra flere ordførere på Christiansborg, at en landbrugsaftale har lange udsigter. Venstres ledende forhandler i landbrugsforhandlingerne, Troels Lund Poulsen, fortalte blandt andet til Effektivt Landbrug, at der ikke kommer nogen aftale på denne side af sommerferien. Han kræver blandt andet, at der kommer flere penge på bordet til blandt andet kollektive virkemidler, før Venstre vil kunne komme nærmere en aftale.

Nu får Venstre kritik fra Socialdemokratiets fødevareordfører, Anders Kronborg. Over for Altinget kritiserer han Venstre for ikke at melde ud, hvad de vil, og hvor mange penge, som de beder om.

- Vi hører kun om, hvad Venstre ikke vil.

- Venstre bør åbent og ærligt fremlægge deres udspil og deres finansiering. Vi ved, at Venstre vil have flere penge på bordet. Men vi ved ikke, hvor mange penge der skal bruges, hvad de skal bruges på, og hvordan det skal finansieres, siger Anders Kronborg til Altinget.

Her afviser han også, at regeringen »for nuværende« kommer til at gå med blå blok alene for at få en aftale, og dermed efterlader sine støttepartier uden for aftalen.

Ved ikke hvad han taler om

Venstres Troels Lund Poulsen kalder kritikken for absurd, og fortæller, at han slet ikke har forhandlet med Anders Kronborg, men med fødevareminister Rasmus Prehn (S).

- Jeg kan ikke forstå kritikken. Og det skyldes nok, at Anders Kronborg ikke har deltaget i nogen af de forhandlinger, som vi har været en del af, lyder det fra Troels Lund Poulsen til Altinget.

Over for Effektivt Landbrug fortæller Anders Kronborg, at det dog ikke er rigtigt, at han ikke har været med til forhandlingerne.

- Jeg har været fast flue på væggen til alle møderne. Det er klart, at til sådanne landbrugsmøder, så er der selvfølgelig også nogle bilaterale forhandlinger, og der er selvfølgelig noget af det, som jeg ikke har deltaget i. Men jeg har deltaget i forhandlingerne.

- Så jeg mener nu, at jeg løbende har deltaget i forhandlingerne. Jeg har dialog med både ministeren og de forskellige partiers ordførere, så det mener jeg ganske enkelt ikke er rigtigt, siger Ander Kronborg.

I sidste uge, efter Troels Lund Poulsen havde meldt ud, at der ikke kommer nogen landbrugsaftale før efter sommerferien, lød det fra De Radikales Zenia Stampe, at regeringen i stedet bør gå efter en ren rød landbrugsaftale. På Facebook skrev hun, at hvis Venstre alligevel bare trækker tiden for at udvande ambitionerne, så vil De Radikale opfordre regeringen til at gå videre med sine støttepartier.

- De borgerlige har forladt forhandlingsbordet, men vi forhandler ufortrødent videre med regeringen og de andre støttepartier om at nå en aftale, der nedbringer landbrugets miljø- og klimapåvirkning markant, samtidig med at vi fremtidssikrer erhvervet, lød det i sidste uge fra Zenia Stampe.

Langstrakt forhandlingsforløb

4. november 2020:

I en video lyder det under L&F’s delegeretmøde, at regeringen er klar med et klima-, miljø- og luftudspil, som vil blive præsenteret fredag 6. november. Kort efter indløber meldingen, at udspillet først kommer ugen efter. Få timer senere melder statsministeren ud på et et pressemøde, at alle mink skal aflives

9. november 2020:

Finansminsiter NicolaI Wammen (S) meddeler under et coronapressemøde, at regeringens landbrugsudspil er udskudt til begyndelsen af det nye år

31. januar 2021:

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) meddeler, at regeringen helt dropper sit landbrugsudspil. I stedet vil han afholde en offentlig konference og indlede forhandlinger bagefter

3. februar 2021:

I en pressemeddelelse meddeler Fødevareministeriet, at de reelle forhandlinger er gået i gang. De »reelle forhandlinger« består dog i første omgang af 31 tekniske gennemgange

28. april 2021:

Efter længere tids pres fra både røde og blå partier lægger regeringen sit eget klima- og miljøudspil for landbruget frem. Mest bemærkelsesværdigt fastholder regeringen det kvælstofmål, som Aarhus Universitet har beregnet

Læs også