I de sidste dage op til folketingsvalget kom der nye toner i klimadebatten fra både Socialdemokratiet og Venstre, der var klar til at hæve ambitionerne i klimaloven, så CO2-aftrykket i 2030 nu ikke skulle være 70, men 80 procent. 

Forslaget om den forøgede sænkning af CO2-aftrykket vil formentlig komme til at spille en væsentlig rolle, når partierne på Christiansborg, med undtagelse af Danmarksdemokraterne, torsdag under regeringsforhandlingerne retter lyset på klima og miljø.

Ifølge Altinget.dk er Venstre og de konservative sammen med Socialdemokratiet og resten af rød blok klar til at hæve klimamålene til de 80 procent.

- Vil gøre det hele dyrere

Men det er ikke kun en dårlig, men også dyr ide, lyder det nu fra både tænketanken Concito, men også fra Det Økonomiske Råd. Her ser man hellere en plan, der kan gøre Danmark klimaneutralt inden 2050.

- Er politikerne blevet mere ambitiøse, bør de ikke vise det ved at skrive et meget højt delmål ind i klimaloven, fordi det kun vil gøre det hele dyrere. I stedet bør de fremrykke endemålet: målet om klimaneutralitet i 2050, og indføre et samlet klimabudget frem til klimaneutralitet. Det vil være vores råd, har Lars Gårn Hansen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet og en del af De Økonomiske Råds formandskab. tidligere sagt til Altinget.dk. 

Han tilføjer i en ny kommentar til den konkrete plan, at hvis man hæver delmålet i 2030 til 80 procent, vil man skulle beregne en højere CO2-afgift, end de tal, man beregnede sig frem til i sommerens løb.

Det svæver stadig i vinden, hvornår der bliver vedtaget en CO2-afgift for landbruget. Men det er efter alt at dømme ikke et spørgsmål, om der kommer en afgift, men snarere, hvor stor den bliver. 

Fra kilder har tal op til 2000 kroner pr. tons udledt CO2 været nævnt overfor Effektivt Landbrug.

Politik