I dag starter det internationale klimatopmøde AIM for Climate i Washington, hvor fødevareminister Jacob Jensen deltager, sammen med indflydelsesrige amerikanske politikere.
Som vi kunne fortælle i sidste uge, deltager fødevareminister Jacob Jensen fra i dag i det såkaldte AIM for Climate-topmøde i Washington i USA.
Her skal han mødes med blandt andre USA's landbrugsminister Tom Vilsack og landets klimaambassadør, tidligere udenrigsminister John Kerry, samt en række landbrugs- og miljøministre fra flere andre EU-lande.
Dansk klimaindsats får internationalt fokus
Og forud for mødet gør Jacob Jensen det klart, at Danmark har en del at byde på i forhold til klimaudfordringerne. Det skyldes blandt andet landbrugsaftalen fra 2021.
- Danmark er globalt set et lille land, men vi har klimaambitioner, der vejer langt tungere end egen vægtklasse. Fra dansk side er vi gået forrest på den grønne dagsorden med landbrugsaftalen fra 2021, hvor vi med bred opbakning i Folketinget satte et ambitiøst mål, der binder os til at reducere CO2-udledningerne fra landbruget med 55-65 procent, siger Jacob Jensen forud for mødet.
Med aftalen skiller Danmark sig ud, mener fødevareministeren.
- Det er samtidig ret unikt, at vi i Danmark har et fødevareerhverv, der aktivt bakker op om den grønne omstilling af branchen. De har endda sat deres eget reduktionsmål om at være klimaneutrale i 2050. Det er et stærkt signal fra vores danske fødevarebranche, siger han.i en pressemeddelelse.
Han har en klar plan for sin deltagelse i AIM for Climate-mødet. Det handler om at få resten af verden med på den danske løsningsmodel, siger han.
- Men en dansk indsats kan ikke stå alene. For CO2 kender ikke til landegrænser. Derfor rejser jeg også til Washington med et ønske om, at vores ambitiøse landbrugsaftale, innovative grønne teknologier og stærke virksomheder kan skubbe på for at få resten af verden med i omstillingen, siger han og fortsætter:
- Det vil jeg som dansk fødevareminister selvfølgelig gøre mit for at gøre den globale sektor opmærksom på, så danske løsninger kan være en bærende drivkraft i den grønne omstilling. Vi har fra dansk side også en mulighed for at lade os inspirere af gode klimaløsninger andre steder i verden, lyder det fra Jacob Jensen.
AIM for Climate er sat i værk af USA og De Forenede Arabiske Emirater i halen på COP26-topmødet, og har støtte fra 47 af verdens rigeste lande, der til sammen har skudt 8 milliarder dollars ind i projektet.