EU-Kommissionen har forlænget godkendelsen af glyphosat, og det glæder blandt andre VKST-formanden Torben Hansen, der også er formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.
EU-Kommissionen i Bruxelles har meddelt, at glyphosat er blevet godkendt i yderligere 10 år, efter at EU-landene i en årrække ikke har kunnet opnå en klar holdning på området.
I 2015 konkluderede Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at glyphosat kunne være kræftfremkaldende, men synspunktet blev bestredet af organisationer som USA's miljømyndighed EPA og EU's kemikalieagentur.
Den 15. juni i år blev der indsendt en ny rapport om ukrudtsmidlet til EU-myndighederne. Ifølge rapportens sammenfatning, der strækker sig over 11.000 sider, fastslås det, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende.
Alligevel har den nye godkendelse ikke været uden bump på vejen. I oktober var sagen under behandling i EU-Kommissionens stående udvalg for planter, dyr, fødevarer og foder, uden at få det nødvendige kvalificerede flertal for en 10-årig forlængelse.
Derfra gik godkendelsen videre til en appelkomite, hvor der heller ikke kunne findes flertal. Men derfra var det op til Kommissionen selv at tage endelig stilling til det, og det har EU-Kommissionen nu gjort med tommelfingeren op for brugen af sprøtemidlet.
Grundig evaluering
Miljøorganisationer har opponeret imod en ny godkendelse, da de mener, at midlet er skadeligt for både mennesker og miljø, men selskabet bag Roundup, Bayer, hævder, at midlet har været brugt af landmænd i årtier, og at undersøgelser dokumenterer, at det ikke er skadeligt.
Formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, Torben Hansen, der også er formand for VKST, er glad for forlængelsen.
- Det er en meget vigtig afgørelse, og fagligt og videnskabeligt er det den eneste rigtige. Der er foregået en grundig evaluering i EU’s eget system, og EU-Kommissionen konkluderer, at der ingen beviser er for at klassificere glyphosat som kræftfremkaldende, siger Torben Hansen og fortsætter:
- Jeg er glad for, at vi i Danmark er gået forrest og som erhverv selv har vist vilje til at ville en fornuftig og afbalanceret brug. Blandt andet gennem landbrugets egen handlingsplan fra 2021.
Glyphosat er godkendt med en række restriktioner, der blandt andet omfatter et forbud mod anvendelse før høst som et nedvisningsmiddel. Derudover skal medlemsstaterne være særligt opmærksomme på specifikke aspekter, når de fremover laver risikovurderinger for at sikre, at ikke-målorganismer og miljøet er beskyttet.