2023 var et dårligt frøår

- 2024 kan kun blive bedre, var konklusionen på Frøavlerforeningen for Fyn og Langelands generalforsamling.

Frøavlerforeningen for Fyn og Langeland på rundtur hos Heden Maskinforretning inden den årlige generalforsamling. Foto: Lennart Banke
Frøavlerforeningens sekretær, Lennart G. Banke, fremlagde foreningens regnskab.

Mandag var godt 30 medlemmer af Frøavlerforeningen for Fyn og Langeland samlet til den årlige generalforsamling. Heden Maskinforretning lagde lokaler til og fortalte inden mødet om anvendelige maskiner inden for frøavl.

Formand Arne Vad indledte sin beretning med at kalde 2023 for et dårligt år.

- 2023 udmærker sig ved flere ekstremer. Først havde vi en meget lang og vedvarende tørke i foråret og forsommeren, hvorefter det gik over i regn lige indtil høst, hvilket gjorde, at vi havde en meget besværlig høst med lave udbytter.

- Det gik specielt ud over havefrøene, ligesom det gjorde i 2018 og vi så meget stor forskel på, om det er en vinter- eller vårafgrøder, eller det er flerårige kulturer, vi arbejder med.

- Heldigvis kan vi så glæde os over de gode udbytter, vi havde i 2022, konstaterede formanden med et skævt smil.

CAP udfordrer

I Landbrug & Fødevarers Frøsektion er der, ifølge formanden Arne Vad, blandt andet blevet arbejdet med implementeringen af CAP. Her fremhævede han især den afskaffede mulighed for bearbejdning af jorden inden såning af frø.

- Her i 2024 må vi kun jordbearbejde de arealer, hvorpå vi skal så frø, men det efterlader mig med det spørgsmål, at hvad gør vi, når vi ikke kender det eksakte areals størrelse?

Arne Vad fremhævede, at frøavlerne ingen frøkontrakt har i efteråret, de kan fremvise. Den er først udfærdiget i løbet af foråret efter.

- Og vi kan have en ønskeseddel, men vi ved jo ikke, om vi får det fulde areal. Så vil jeg meget nødigt, at vi får et hak i tuden de år, hvor vi har behandlet et for stort areal, for vi har ingen indflydelse på, hvor stort et kontraktareal vi får.

Formanden garanterede, at Frøsektionen følger emnet meget tæt.

Forrest i brug af teknologi

Også manglen på pesticider blev vendt, og Arne Vad understregede vigtigheden af, at frøavlerne går forrest i brug og udvikling af teknologi.

- Kemien forsvinder, og derfor er vi også meget opmærksomme på, at vi skal samle al den viden op, der er om teknologiske hjælpemidler rundt omkring – også i udlandet.

Svarer-rapporten

I forhold til den netop offentliggjorte Svarer- rapport var kommentaren blandt andet, at der arbejdes for at få en lettelse på permanent frøgræs, da de fleste af dem ligger fast i flere år, og dermed ikke belaster i forhold til jordbearbejdning.

Godkendt regnskab

Sekretær for foreningen, Lennart Banke fremlagde årets regnskab, hvor der mod vanlige forhold, var et overskud på 26.000 kroner.

- Vi har ikke for vane at genere et overskud. Faktisk stræber vi mod at gå i nul, så udgifter og indtægter passer meget fint sammen. Men i år har vi været heldige at få et sponsorat, vi ikke har indregnet, så det giver mulighed for måske en ekstra tur, sagde Lennart Banke.

Bestyrelsen for Frøavlerne Fyn og Langeland

De nuværende bestyrelsesmedlemmer der var på valg, ønskede genvalg. Det blev modtaget med klapsalver.

Bestyrelsen består dermed af:

Arne Vad, Mesinge

Hans Luunbjerg, Hindsholm

Kaj Emdal, Otterup

Knud Rabølle Knudsen, Langeland

Helge Jensen, Frørup

Erik Lundgreen, Fåborg

Lars Henrik Larsen, Nyborg

Anders Pontoppiodan Møller, Langeland

Lennart Grønnegaard Banke, Sekretær

Dispensationer

Der blev givet dispensation til Asulox i 2023. Der er ansøgt om fornyet dispensation i 2024 til spinat og morgenfrue.

Reglonen var ansøgt i 2023, og dispensationen var givet, men blev trukket tilbage med begrundelse om, at der ikke var lavet forsøg i håb om at finde en erstatning.

I 2024 er der opnået dispensation til brug af Reglone i vinterbekæmpelsen i kløver og engrapgræs.

- I skal ha’ bekæmpet jeres tidsler nu her

Der kommer nye godkendelser på for eksempel Ariane FGS.

- Så I skal have bekæmpet jeres tidsler nu her. Der kommer en ny godkendelse, der betyder, at der, hvor vi har hundegræs, rødsvingel og engrapgræs, hvor vi ikke kan bruge Mustang Forte, der har vi ikke rigtigt nogle bekæmpelsesmuligheder i frøafgrøden længere, der duer. Arian FGS bekæmper ikke tidsler eller andet rodukrudt. Så der er mange udfordringer, lød det fra Sejer Grimstrup fra DSV Frø.

Læs også