Morten Bonde bor udenfor Faaborg på Fyn ved den naturskønne Arreskov Sø. Her lader han et areal på 70 hektar afgræsse af kvæg, samtidig med at han får direkte støtte fra Søjle I under EU.

Men de tilskudsordninger, der er sat i værk for at styrke biodiversitet ved afgræsning under Søjle II, bliver fortolket sådan i Danmark, at Bonde er nødt til at slå arealerne med en brakhøster midt i september hvert år for ikke at miste retten til at få den direkte støtte. Det har Morten Bonde svært ved at forstå det fornuftige i.

- Hvis vi skal vise hensyn til naturen, så ville noget af det bedste, vi kunne gøre, være at lade arealerne stå. Men vi skal slå dem med, hvis vi skal kunne beholde grundbetalingen fra EU. 

- Jeg synes jo, at for eksempel engperlemorsommerfugle skal have det godt. Jo mere af den slags dyr, man kan skaffe, og jo flere orkideer, der kan komme frem, jo mere kommer der af det småvildt, jeg som naturplejer også synes er lækkert. Men det er jo primært af hensyn til min pengepung, at jeg slår det.

Bach: Det er helt skørt

Fredag havde Morten Bonde inviteret landbrugsordfører i Liberal Alliance, Carsten Bach, på besøg for at se nærmere på sagen. Og politikeren var forbavset over tingenes tilstand på området.

- Det er helt skørt, at det er sådan. Jeg tænker, vi er nødt til at prøve at finde nogle andre og mere fleksible måder at gøre tingene på, i stedet for at man har nogle meget rigide datoregler, man skal overholde, for det skaber et datotyranni, siger Carsten Bach, der vil tage sagen op politisk.

- Det er noget, vi skal tage op i Folketinget, for det er spørgsmål om national fortolkning, så vi skal have fat i ministeren og de embedsmænd, der sidder og forvalter det her.

Politik