Selv om der er gået over en måned siden, at minkavlere landet rundt begyndte at aflive mink, er der endnu ikke kommet en aftale på plads om erstatningen. S-ordfører erkender, at det ikke er godt nok.
Det er nu over en uge siden, at de sidste Covid-19-smittede mink i Danmark blev aflivet. Mens der har været politisk tovtrækkeri om lovligheden i de ordrer, der blev givet fra regeringen, som kostede Mogens Jensen jobbet som fødevareminister og stadig ulmer på Christiansborg, er der endnu ikke en løsning om erstatning på plads til minkavlerne.
I Effektivt Landbrug fredag gav formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, sin opbakning til et forslag fra den konservative erhvervsordfører Mona Juul. Hun har foreslået en mellemløsning, hvor minkavlere ville få nogle af de penge, de ellers har udsigt til at få, når boet efter minksagen er gjort endeligt op. Og det haster, siger hun.
- Det kunne for eksempel handle om skindpris. Hvis man sætter den så tilpas lavt, så man ved, at den i den sidste ende vil være højere, når vi er færdige med forhandlingerne. så kan vi i løbet af et par dage blive enige om det, lave en hastelov på det og få de penge ud inden jul. Og det synes jeg simpelthen, vi burde få gjort, siger Mona Juul til Effektivt Landbrug.
- Ekstremt frustrerende
Fredag fortalte Søren Søndergaard her i avisen, at der var eksempler på minkavlere, der har fået sat økonomiske tommelskruer på af banken. Mona Juul mener som L&F-formanden, at situationen er helt uacceptabel.
- Det må være ekstremt frustrerende, og det er klart, at man begynder at blive presset på økonomien, når der dumper regninger ind af døren hver eneste måned. og jeg var chokeret over, at vi overhovedet ikke havde noget som helst på plads inden den 1. december, siger hun og fortsætter:
- Og jeg er helt med på, at rigtig mange står overfor store regninger her den 1. januar. Så det er simpelthen ikke godt nok. Vi skal simpelthen have fundet ud af at hjælpe alle de stakkels mennesker og familier nu.
S-ordfører: Plads til forbedring
Hendes kollega, den socialdemokratiske erhvervsordfører Orla Hav, erkender, at der er lang ventetid på en løsning.
- Det synes jeg bestemt ikke er godt nok, men sådan er virkeligheden jo herinde, hvor løsningerne skal strikkes sammen. Hvis man vil bruge tiden på at træde hinanden over tæerne, og det kan der være god grund til, men så går det jo fra den tid, der kan bruges ved forhandlingsbordet med at få fundet en løsning. Jeg er bestemt mere til det sidste, altså at finde en løsning, hellere i dag end i morgen, siger Orla Hav.
Han mener, at forløbet omkring Mogens Jensens afgang som fødevareminister har gjort det sværere at få en holdbar løsning på plads.
- Der gik jo fuldstændigt Christiansborg i den med jagt på ministre, og det er fair nok, men det kommer jo bare til at skygge for løsninger for de mennesker, der uforskyldt er kommet i klemme, fordi de har fået cuttet forbindelsen til deres erhverv, siger Orla Hav.
Mange spørgsmål
Forhandlingerne om erstatning til minkavlerne har stået på i Erhvervsministeriet i flere uger, men der er endnu ikke sluppet ret meget ud om, i hvilken retning forhandlingerne går. Og ifølge Mona Juul kan det have lange udsigter med en endelig aftale.
- Jeg har jo ikke et aftaleudkast, for regeringen har ikke givet mig eller nogen andre noget endnu. Vi har haft en times møde mandag aften, hvor der blev gennemgået en model mundtligt, og den har man så sendt til EU-Kommissionen til godkendelse, og for at vi kunne forhandle videre derfra.
- Så jeg har jo ikke noget at tage udgangspunkt i, og derfor har det lange udsigter. Uanset om vi så vil være hurtige, inklusive regeringen, så er der trods alt en lovbehandling, og efter det vil der være en individuel vurdering fra gård til gård. Så det kommer til at tage lang tid, siger hun.
Samarbejde
Orla Hav:
- Det er rigtig kompliceret, og for at komplicere det yderligere, er der statsstøtteregler under EU, der skal overholdes, og derfor kræver det sådan set, at man bruger noget knofedt herinde ved at sætte sig omkring et bord og forsøge at få nogle løsninger, og det er der ingen, der kan gøre alene, konstaterer han.
I næste uge skal regeringens lovforslag, der skal lovliggøre beslutningen om at aflive alle mink i Danmark, behandles i Folketinget, og det vil samtidig medføre vedtagelse af den såkaldte tempobonus på 30 kroner pr. mink.
henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66