bannerPos

Kritik af landboformand for kommunalt BNBO-frieri

Ifølge Ulrik Lunden, formand for Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse, er det en helt fejlagtig vej at betræde at lave BNBO-aftaler med kommunerne.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
07-08-2020 21:05
- Det er direkte usmageligt at sætte landmænd under pres for at indgå såkaldt frivillige BNBO-ordninger helt uvidende om, hvad alle andre modtager, lyder kritik fra grundvandsforening.

Det falder formanden for foreningen Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse, Ulrik Lunden, for brystet, at landboformand H. C. Gæmelke, Jysk Landbrug, forleden til Landbrugsavisen efterspurgte handling fra kommunerne i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder, BNBO.

Ifølge landboformanden går det alt for sløvt med at få lavet frivillige aftaler mellem lodsejere, vandværker og kommuner om sprøjteforbud i BNBO-områder.

Men ifølge Ulrik Lunden er det en helt fejlagtig vej at betræde at lave BNBO-aftaler.

- Landbruget vil de ufaglige og dermed retsstridige BNBO’er til livs. De skal underkendes af domstolene. Vi vil ikke se på, mens landmænd spilles ud mod landmænd i mørke forhandlingsrum uden gennemsigtighed. Vi ved fra medlemmerne, hvordan den slags foregår. Vi har det inde på kroppen hver dag. Vi vil ikke finde os i det. Det er direkte usmageligt at sætte landmænd under pres for at indgå såkaldt frivillige ordninger helt uvidende om, hvad alle andre modtager, lyder kritikken.

Vil »uvæsen« til livs

Ifølge BG-formanden er det velkendt, at Sønderborg Kommune har betalt store summer til én, og tilbyder andre håndører.

- Det vil vi slet ikke ind i. Uanset hvad. Det stritter i alle retninger mod lighed for loven.

- Vi skal det her uvæsen til livs, og hele landbruget skal være med, tordner Ulrik Lunden med direkte adresse til formanden for Jysk Landbrug, H. C. Gæmelke.

Ifølge Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse er der tilstrækkeligt grundvand under dansk landbrugsjord til at forsyne 200 millioner mennesker årligt med drikkevand, som er helt uden spor af landbrugspesticider.

 

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

 

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next