I et opslag på Facebook erkender Fødevarestyrelsen, at der er sket ”fejl i ganske få tilfælde”.
I de seneste dage har en række videoer af Fødevarestyrelsens aflivning af mink floreret på de sociale medier. Særligt to videoer har tiltrukket stor opmærksomhed: Én af en aflivningskasse, der er så fyldt med mink, at styrelsens medarbejdere ikke kan lukke den ordentligt, og én af en levende mink på et forbrændingsanlæg.
De virale videoer har blandt andet mødt kritik fra en række brugere, politikere, og fra dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse. Det har fået Fødevarestyrelsen til at reagere i et opslag på Facebook.
- Når en operation af den størrelse skal gennemføres, kan der ske fejl. Og det er der desværre sket, indleder de opslaget, hvortil de tilføjer:
- Sådan skal aflivninger ikke foregå. Dyrevelfærd har og skal have en meget høj prioritet for os, og Fødevarestyrelsen gør derfor alt for at undgå, at lignende situationer gentager sig. Alle, som afliver mink – hvad enten det er Fødevarestyrelsens medarbejdere, vores samarbejdspartnere eller minkavlerne – skal sikre sig, at udstyret virker korrekt, og at dyrene bliver aflivet i aflivningskasserne, så de er døde, før de forlader farmen.
Fødevareminister vidste ikke, der manglede lovhjemmel til krav om aflivninger
Skyder mink med salonrifler
Daka bekræfter, at der i nogle tilfælde er dukket levende mink op på deres destruktionsanlæg i Randers, hvor de omdanner døde dyr til eksempelvis kød- og benmel. Og ifølge Dakas kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen, står der i disse tilfælde en medarbejder klar til at aflive de levende mink med det samme allerede ved indleveringen med en salonriffel.
- Det er heldigvis i ganske få tilfælde, det er sket, siger han, hvortil han tilføjer:
- Når lastbilen kører ind i vores modtagerhal, bliver portene lukket, og så bliver minkene tippet af ned i en silo, og her kan man se, hvis nogen er levende. Og det er det der er sket i nogle ganske få tilfælde, så er de blevet skudt, forklarer han.
Og selvom Fødevarestyrelsen ikke kan garantere, at lignende situationer ikke opstår igen, forsikrer de om, at der arbejdes for at undgå det.
- Vi vil gerne understrege, at selv om videoerne er udtryk for, at der er sket fejl i ganske få tilfælde, så må det ikke ske, og vi vil gøre alt for, at det ikke sker fremover.