Veganerpartiet har politianmeldt landmand for overfald og frihedsberøvelse

Stifter af Veganerpartiet Henrik Vindfeldt afviser alt om, at de personer – som inkluderer ham selv -, der er gået ind på svineejendomme de seneste dage har provokeret landmænd for at få reaktioner.

Svineproduktionen i Danmark har et generelt problem med at overholde reglerne for opbevaring af døde dyr. Det er det, som stifter Henrik Vindfeldt og andre personer fra Veganerpartiet har villet dokumentere, når de er gået ind på svineejendomme i de seneste dage.

Han bekræfter noget af det, som L&F Svineproduktion har sendt ud i et brev til sine medlemmer i fredags. Nemlig at der rigtig nok har været to episoder fra for nylig, hvor personer fra Veganerpartiet er blevet konfronteret af landmænd efter at have været gået ind på ejendomme for at ville tage billeder af døde dyr.

Henrik Vindfeldt, der selv er midt i en retssag mod L&F på grund af en video, han optog fra en svinestald på Falster, afviser dog kategorisk særligt en af de passager, som brevet fra L&F også indeholder.

I brevet lyder det:

»Flere af vores kollegaer har også været vidne til en adfærd, hvor aktivisterne nægter at gå og ligefrem kommer med tilråb for at fremprovokere en reaktion hos besætningsejeren for rullende kamera«.

Fra Henrik Vindfeldt lyder det omvendt:

- Der har været to episoder, hvor vi er løbet ind i nogle landmænd. Ved den første episode bliver vi tilbageholdt af nogle østeuropæiske medarbejdere. Vi må ikke gå. De er kørt ud foran os, så vi ikke kan køre. På det tidspunkt er vi ved at tage billeder af en Daka-plads, som ligger to meter inde på en grund fra offentlig vej.

- Bagefter kommer landmanden. Han overfalder mig og slår ud efter mig med sin arm efter min telefon. Det hele er filmet, siger han og afviser altså, at han selv har provokeret nogen:

- Jeg ved jo også, at jeg har et kamera, der ruller, så jeg opfører mig så pænt som muligt. Jeg provokerer ingen overhovedet, siger Henrik Vindfeldt, der fortæller, at man efter episoden har politianmeldt landmanden for overfald og frihedsberøvelse.

Henrik Vindfeldt forklarer, at han mener, at Landbrug & Fødevarer altså decideret lyver, når det lyder, at aktivisterne ikke vil gå frivilligt, når de får besked på det. Ved den anden episode forklarer Henrik Vindfeldt, at man her har en filminstruktør med ude, som også er ved at lave en film om svineproduktionen, hvor netop problemstillingen med opbevaringen af de døde dyr indgår.

Her slutter konfrontationen med landmanden, ifølge Henrik Vindfeldt, med at de får kastet »jord, grus eller lort« i hovedet, da de sidder i deres bil, efter at de har fået lov til at gå.

- Også det er filmet, fortæller han.

Beskyldt for at manipulere

Partistifteren fortæller, at grunden til, at man fra Veganerpartiets side overhovedet vælger at gå ind at filme afhentningspladserne for de døde dyr er, at man er blevet beskyldt for ikke at tale sandt, når man har påstået, at der er problemer med måden, som de døde dyr er opbevaret hos mange landmænd.

I den aktuelle retssag fra Falster er han blevet beskyldt for selv at have lagt de døde dyr ud, så det ser ud som om, at landmanden ikke overholder reglerne.

- Men det er jo helt væk fra vinduet. Det giver ingen mening. Det har vi ikke gjort, siger han.

Han oplyser ikke, hvad partiet konkret skal bruge videoerne fra de seneste besøg til.

Går ikke ind i stalde

Til det oplagte spørgsmål om Henrik Vindfeldt og de andre personer ikke må forvente en kraftig reaktion, når de vælger uberettiget at gå ind på privat ejendom, så lyder det fra Henrik Vindfeldt:

- I landbruget behøver man ikke være nervøs og sidde klar med høtyvene. Vi går ikke ind af nogen døre i nogle stalde, så der er ikke noget med smittebeskyttelse, man behøver at være nervøs for i denne omgang. Det her handler kun om Daka-pladser. Pladser der i øvrigt typisk ligger ud til offentlig vej, siger Henrik Vindfeldt.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

 

 

Læs også