Mange landmænd har en mere bæredygtig virksomhed, end de tror

Ifølge Patriotisk Selskab kan en RISE-analyse give landmændene et overblik over, hvor bæredygtig deres virksomhed faktisk er.

Det kan være udfordrende at tilpasse sin produktion til omverdenens forventninger om bæredygtighed. For hvad forventes egentlig? Hvordan kan forventningerne imødekommes, samtidig med at der skal tjenes penge på produktionen? Og hvilke forventninger kan man regne med, at der kommer i fremtiden?

Ifølge Patriotisk Selskab kan en såkaldt RISE-analyse komme landmændene til undsætning:

- En RISE-analyse giver det enkelte landbrug et overblik over, hvor bæredygtig produktionen allerede er – hvilket er et rigtig godt udgangspunkt for at kunne imødekomme omverdenens forventninger og udvikle virksomheden i en mere bæredygtig retning, fortæller Kamilla From-Nielsen, der er miljøkonsulent hos Patriotisk Selskab. 

Måler bæredygtigheden

Analysen måler niveauet af bæredygtighed i virksomheden og produktionen hele vejen rundt på forhold som jord, husdyrproduktion, næringsstoffer, vand, energi og klima, biodiversitet, arbejdsforhold, livskvalitet, økonomi og driftsledelse:

- Mange landmænd opdager faktisk, at de har en mere bæredygtig virksomhed, end de går rundt og tror – og de bliver klogere på, hvilke knapper de kan dreje på for at skrue op for bæredygtigheden i produktionen, siger Kamilla From-Nielsen og uddyber:

- En Rise-analyse er hermed en fornuftig investering i disse tider. Man får et produkt, man kan vise frem til sine samarbejdspartnere. Af produktet kan man tydeligt se, hvilke tiltag man med fordel kan iværksætte, og hvad omkostningerne – men også gevinsterne – er herved. Med andre ord er en RISE-analyse med til at fremtidssikre virksomheden, både i forhold til bæredygtighed og klima.

Behøver ikke være dyrt

I forbindelse med udarbejdelsen af RISE-analysen kan man passende få lagt en bæredygtig plan for udviklingen af virksomheden, mener Kamilla From-Nielsen:

- Det hjælper vi gerne med hos Patriotisk Selskab. Planen kan både indebære små ændringer, der ikke koster noget, og større investeringer, der kræver mere økonomi og overvejelse. Det kan samtidig være, at planen medfører besparelser på tid eller omkostninger til fx brændstof, vand eller el, siger hun og afslutter:

- Vi har selvfølgelig fokus på, at ændringerne skal give mening for den enkelte og passe ind i den samlede plan for udviklingen af virksomheden.

hka
 

RISE-analyse

  • Er et program, der ved hjælp af landmandens svar på en lang række spørgsmål, måler bæredygtigheden på 50 forskellige indikatorer fordelt på ti temaer. 

  • Resultatet tegnes ind i et ti-kantet 'spindelvæv'. Jo tættere på spindelvævets yderkant, bedriftens resultat ligger, jo mere bæredygtig er den
  • RISE står for Response-Inducing Sustainability Evaluation

Kilde: Seges

Læs også