Planteformand vil have dele af efterafgrødekrav udskudt

L&F’s planteformand Torben Hansen opponerer imod Landbrugsstyrelsens sene udmelding om 339.000 hektar målrettede efterafgrøder og opfordrer til, at en del af dem udskydes til 2025.

Landbrugsstyrelsen har for nylig givet tilsagn til 339.000 hektar målrettede efterafgrøder for 2024.

Hos Landbrug & Fødevarer giver den sene udmelding om det store areal med målrettede efterafgrøder anledning til panderynken.

Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, påpeger blandt andet, at det er en kæmpe byrde for landmanden oveni et i forvejen højt efterafgrødekrav, og at Landbrugsstyrelsens sene udmelding kan være særlig vanskelig at få til at gå op netop i år på grund af den sene såning og alle de andre rigide datokrav.

Derfor opfordrer Torben Hansen, der også er formand for VKST, til, at nogle af kravene udskydes til 2025.

Krav bør udskydes

- Det er klart for alle, at så stort et areal med efterafgrøder er en kæmpe byrde for landmændene, siger han og tilføjer:

- Vi skal huske på, at de målrettede efterafgrøder kommer oveni et i forvejen højt efterafgrødekrav. Derfor opfordrer vi også kraftigt til, at et eventuelt mindre udestående behov ikke påføres landbruget i år, men overføres til næste års indsats.

Torben Hansen påpeger, at på grund af uvished om indsatsbehovet for blandt andet Djursland og Bornholm – hvor et internationalt ekspertpanel har vurderet, at miljømålene er fastsat for restriktivt i forhold til EU-mål – er det i år særligt relevant og vigtigt, at et eventuelt restindsatsbehov overflyttes.

- Det er helt urimeligt, at der ikke er klarhed om udfaldet af opfølgning på second opinion i disse områder på nuværende tidspunkt. Det skylder man landmændene, understreger han.

Kritik af datotyranni

I forhold til Landbrugsstyrelsens sene udmelding om de målrettede efterafgrøder påpeger Torben Hansen, at landmændene for længe siden har lagt deres markplan og disponeret efter den:

- Jo senere, vi får udmeldingen om efterafgrøder, jo sværere bliver det at tilpasse markplanerne. Det bliver ikke bedre af dette års meget sene såning mange steder i landet, siger han og påpeger, hvordan august og septembers rigide datotyranni kommer til at ramme endnu hårdere.

- Jeg har sagt det mange gange før: Planter vokser og modner altså ikke, fordi der står i nogle regler, at de skal, pointerer Torben Hansen.

Læs også