Fire nordjyske landmænd og fem skoler vinder pris for deres samarbejde
Landbrug & Fødevarer uddelte forleden prisen »Årets særlige indsats« til fire nordjyske landmænd, der samarbejder med fem skoler om at øge de unges interesse for erhvervet.

Projektet »Slagt og Æd 2024« blev tildelt prisen »Årets Særlige Indsats« da Landbrug & Fødevarer afholdt sin årlige Grisekongres. Foto: Morten Ipsen
Fire nordjyske landmænd, som deltager i et projektet »Slagt og æd 2024« med fem nordjyske skoler, fik forleden tildelt en prisen, »Årets særlige indsats«, i Herning Kongrescenter.
Projektet samler lokale skoler, kommuner i Nordjylland og engagerede landmænd med det formål at give 8. klasses elever en dybdegående oplevelse af dansk svineproduktion.
Eleverne får mulighed for at besøge grisestalde, deltage i slagtning og partering af grisene i samarbejde med professionelle kokke, og de får undervisning i, hvordan de kan tilberede lækre retter af svinekødet.
Matcher unge og landbruget
Thomas Overgaard, der er erhvervsplaymaker i Aalborg Kommune og leder af projektet fortæller, at projektet blandt andet giver eleverne mulighed for at se hvor maden kommer fra.
- Målet er mange mål, synes vi selv. Det er egentlig at vise de unge mennesker, at flæskestegen ikke kommer nede fra køledisken, siger projektlederen, der i stedet ønsker at vise eleverne, at det er levende dyr.
Samtidig ville han også gerne introducere dem til de uddannelser, der har med dyrene at gøre og lade eleverne stifte bekendtskab med forskellige landbrug, som måske kan få dem til at overveje det som en mulig uddannelse og karrierevej.
Vigtige relationer
Mogens Højholt Hansen er en af de svineproducenter, der har udtrykt begejstring for at medvirke i projektet.
Han forklarer i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer, at han er glad for at kunne være med til at formidle erhvervets situation, og hvordan man producerer grise i Danmark, og han opfordrer andre kollegaer til at deltage i noget lignende eller i Åbent Landbrug, som han også fremhæver:
- Den formidling er bare vigtig, fordi der er så mange, der ikke har kendskab og relationer til os i dag, siger han.
Fire landmænd har åbnet deres gårde for i alt fem skoleklasser hver og dermed skabt en tværfaglig og lærerig oplevelse for de unge deltagere.
De deltagende landmænd er:
-
Mogens Højholt Hansen, Jerslev J. (Aalborg Kommune)
-
Torben Farum, Sæby (Frederikshavn Kommune)
-
Troels Bang Andersen, Horne (Hjørring Kommune)
-
Lene og Per Andersen, Rold (Mariagerfjord Kommune)
Med uddeling fulgte en pengepræmie på 10.000 kroner, der skal bruges til det videre arbejde i projektet.