Pladsen til solcelle-anlæg strammer til

Særligt i landområderne omkring de store byer bør lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller, sætte i gang nu, siger rådgiver. Han vurderer, at Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025.

Pladsen til solcelleanlæg strammer til, så der nu kun er behov for at producere mere grøn el i Midtjylland, Sønderjylland, på Fyn og i Nordsjælland. Altså omkring de store byer som Århus, Odense og København.

Alle andre steder i landet er behovet dækket, vurderer virksomhedsrådgiver og solcelleprojekt-ekspert i Agri Nord, Jacob Frey Hansen.

- Det er kun i de nævnte områder, at der stadig er behov, fordi der ikke produceres nok strøm, siger Jacob Frey Hansen.

Han tilføjer, at behovet alle andre steder er dækket af vindmøller eller anden vedvarende energi, for eksempel planlagte solcelleanlæg, ifølge en rapport, som EnergiNet har lavet. EnergiNet styrer det overordnede el-net i Danmark.

Kommuner bestemmer

Den jyske vestkyst og Vendsyssel er godt dækket ind med el fra grøn produktion, men det hjælper ikke de ovennævnte steder, fastslår Jacob Frey Hansen.

- Det er samfundsøkonomisk dyrt at flytte strøm over store afstande. Der skal etableres højspændingskabler, så jeg vil mene, at det er nødvendigt at etablere anlæg de steder, der ikke er så godt dækket, simpelthen fordi det er billigere, siger han.

Det er dog afgørende, hvordan de enkelte kommuner forholder sig.

Viborg Kommune er eksempelvis netop nu ved at planlægge, hvor meget solenergi man vil tillade og hvilke kriterier, der skal gælde for projekterne. Ifølge EnergiNets rapport vil Viborg være underforsynet med grøn el i 2025, hvor Danmarks behov for solenergi ellers ser ud til at være opfyldt.

- Det er med andre ord nu, man skal være aktiv, hvis man har jord i den kommune og overvejer at opstille solceller, siger Jacob Frey Hansen.

Potentiale

Der er rigtig mange kommuner, der netop nu arbejder på mulighederne for at etablere anlæg. Udover Viborg er for eksempel Holbæk Kommune også i gang med planlægningen.

- Er du jordejer i Nordsjælland, i Sønderjylland, på Fyn eller i Midtjylland, og er du interesseret i at høre mere om mulighederne med solceller, så er det nu du skal være aktiv, siger Jacob Frey Hansen.

Han vurderer, at processen bliver bedst, hvis man starter med at finde en sparringspartner og dernæst tager kontakt til ét af de cirka ti aktive solcelleselskaber i Danmark for at få lavet en kontrakt.

mip

 

Læs også