bannerPos

- Det her er ikke et spørgsmål om dyrevelfærd

- Systemet er blevet for rigidt i forhold til, at vi diskuterer dyrevelfærd, siger Thorsten Simonsen, direktør i DTL.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
01-08-2019 09:38
Direktør i DTL, Thorsten Simonsen, er helt på linje med Michael Vinderslev i kritikken af de nye regler for kontrol af logbøger. Det er i øvrigt ikke korrekt, at reglerne nu er på linje med, hvad vi ser i andre i EU-lande, påpeger han.

Reglerne, for at der skal gå 48 nye timer, når der bliver lavet ændringer i dyretransportørernes logbøger, blev indført efter, at det sidste år kom frem, at Fødevarestyrelsen havde »glemt« at sanktionere for overtrædelser i de logbøger, som de havde kontrolleret igennem en periode i 2015 til 2017. Sagen vakte furore på Christiansborg, og et flertal uden om den daværende VKLA-regering bestående af Dansk Folkeparti og rød blok krævede strammere regler.

Efter nogle ugers debat, endte det hele dog med, at Dansk Folkeparti sammen med den daværende regering i december sidste år kom frem til en aftale om strammede reglerne, som blandt meget andet altså indebærer kravene om, at der fra 1. juli i år skal være 48 timer for Fødevarestyrelsen til at kontrollere logbøgerne. Også selvom det kun er mindre ændringer, der bliver foretaget.

Fra direktør i DTL, Thorsten Simonsen, der har hovedsæde i Padborg, og som også transporterer både avlsdyr og smågrise, lyder det, at han er helt på linje med Michael Vinderslev i kritikken af de regler, som trådte i kraft 1. juli.

- Systemet er blevet for rigidt i forhold til, at vi diskuterer dyrevelfærd. Det her er teknik. Men har du med levende dyr at gøre, så er det altså noget andet end at læsse en pallevare på et lager, siger han.

Han forklarer, at det i praksis kan være meget svært at vurdere, hvor meget grisene vejer, når de bliver sendt til transport. Og situationer, som den der opstod i forrige uge hos Michael Vinderslev, hvor der pludselig var 17 grise, der ikke kunne komme med, da de vejede for meget, ikke bare er sådan helt lige til at undgå.

- Vi har med levende dyr at gøre. Og dyr spiser og bliver større hver dag. Holder vi ude hos en landmand klokken 4 om morgenen, og det er kulsort, og vi skal læsse, så skal vores chauffører tage en vurdering af, hvad grisene vejer. Og det er bare en vurdering. Den samme vurdering skal landmanden tage. Man kan ikke fysisk veje alle 600 grise, inden de skal ind på lastbilen.

- Så vejer grisene to kilo for meget, så står du i Vinderslevs situation. Og det er faktisk også fair nok. Det er ikke det, som er problemet. Men at du ikke bagefter kan få lov til at agere hurtigt, så er det altså bureaukrati for bureaukratiets skyld og ikke for dyrevelfærd, siger Thorsten Simonsen.

 

I Tyskland går det meget nemmere

Han fortæller, at det i øvrigt langt fra er korrekt, når Fødevarestyrelsen siger, at man har indført de nye regler, så Danmark nu håndterer reglerne på samme måde, som man gør andre steder i EU.

Fra Thorsten Simonsen lyder det:

- Det er ikke korrekt. Vi læsser dyr hver eneste uge i Tyskland til eksport, og det er slet, slet ikke det samme som vi ser, siger han, og tilføjer en vinkel, som han mener hidtil er overset i den seneste tids omtale af de nye regler.

- Hele baggrunden for at vi har fået de her nye regler er, at Fødevarestyrelsen skal have mulighed for at målrette deres kontroller i forhold til den politiske aftale, som blev lavet i december sidste år. Så det her er jo en praktisk ting for Fødevarestyrelsen og har intet med dyrevelfærd at gøre, siger Thorsten Simonsen.

 

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.

Kødkvæg blev startskuddet for mælkeproducent

Forældrenes køb af to charolais-køer satte Pia Christensens kurs mod landbrugsskolen. I dag står hun for kostalden på den mælkeejendom, hun efter endt uddannelse overtog sammen med forældre og bror.

Covid-19 gør Fødevaredagen vigtigere end nogensinde

Årets prisvindere ved Fødevaredagen blev sent tirsdag belønnet for at tænke nyt og kreativt midt i en global krise. Prisoverrækkelsen fandt sted på Hindsgavl Slot ved Middelfart, hvor Corona-restriktionerne satte nye rammer for arrangementet.

Corona spreder sig blandt nordjyske mink

33 minkfarme, alle i Nordjylland, er blevet ramt af Covid-19, viser en ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen.
Side 1 af 1933 (38645 artikler)Prev1234567193119321933Next