Lyngen på begge sider af grusvejen, det kuperede terræn og frilandsgrise i fart på faremarken, sætter rammerne om Fonager Frilandsudstyr, der er beliggende i den vestjyske natur i Klejnstrup syd for Sørvad.

Der er her tale om en nystartet virksomhed, der udspringer af erfaringer, interesse og iværksætterånd fra den familieejede bedrift, der igennem mere end 30 år har omfattet en produktion af frilandsgrise på ejendommen.

- I dag har vi 400 årssøer, hvoraf hovedparten af smågrisene sælges direkte fra faremarken, når de er syv uger gammel, mens de resterende omkring 2.000 grise fedes færdig til slagt, fortæller den 29-årige Emil Madsen om bedriften, som han i nær fremtid vil kunne se som sit eget fremtidsprojekt, når generationsskiftet med forældrene Eva og Flemming Madsen, der er planlagt til 2025, træder i kraft.

Karriereskifte

Med en uddannelse som eksportingeniør og et arbejde som sådan i nogle år, lå det egentlig slet ikke i kortene, at det var Emil Madsen, der skulle føre den fædrene gård videre. Men arbejdet med fødevarer og dyr og ønsket om at gøre en forskel, var begyndt at trække.

- Det er spændende at komme tilbage, fortæller Emil Madsen, der til sommer er færdig med uddannelsen til Agro business Manager på Erhvervsakademi Aarhus.

Emil Madsen er imidlertid allerede nu klar med en lille »nebengeschäft« til landbruget.

Den 27. februar 2024 startede han med Fonager Frilandsudstyr officielt sin rejse, som en ny spiller på markedet i forhold til at tilbyde nyskabende løsninger til frilandsproducenter.

Kombineret drift

Idéen til Fonager Frilandsudstyr blev for alvor vakt i forbindelse med en studietur i England. Her kom Emil Madsen helt tæt på produktionen af frilandsgrise i det land, hvor produktionsformen er udbredt i langt højere grad end i Danmark.

- I England er omkring 45 procent af søerne på friland. Der er dermed et helt andet marked, forklarer Emil Madsen, der i England fandt en gård, hvor hytterne var i plast fra den førende producent af griseudstyr i England – Contended Products, der blandt meget andet har udviklet udstyr til frilandsgrise i formstøbt plast.

- Det var helt nyt for mig at tænke hytter på en anden måde, fortæller Emil Madsen.

Inden turen gik retur til Danmark, indgik han derfor en aftale med producenten om, at mulighederne for salg i Danmark, Norge og Sverige skulle undersøges og med den første leverance af hytter omkring årsskiftet er et partnerskab indgået mellem Fonager Frilandsudstyr og Contended Products.

- Jeg ser en god synergi i at sælge udstyr, som jeg selv bruger og kan vise frem for potentielle kunder, lyder det fra Emil Madsen, der dermed kan lade produktionen af frilandsgrise fungere til løbende afprøvning af produkter og som udstillingsvindue for et løbende projektsalg.

Iværksætteren har endvidere rig mulighed for fortsat at gøre brug af sine erfaringer med teknisk salg og produktudvikling fra sit hidtidige arbejde som eksportingeniør.

Fuldstøbte og robuste løsninger

På faremarken viser Emil Madsen prototypen frem af den nye farehytte med påmonteret forgård, så pattegrisene kan holdes ved hytten de første dage efter faring.

- Hytten er produceret som et helstøbt emne af vedligeholdelsesfrit MDPE, der er UV-stabil, kemisk resistent og genanvendeligt plast, der har en længere levetid end metalhytter. Den er heller ikke så varmeledende, som hytter i galvaniseret stål, forklarer Emil Madsen, der viser den robuste, fuldisolerede hytte frem, hvor der hverken er skarpe kanter eller samlinger, hvor grisene kan komme til skade.

Desuden viser han, hvordan hytten fungerer, med blandt andet automatisk ventilation via et gasstempel, som man har det i et drivhus, og hvordan den færdigudviklede hytte vil have to lige store låger foran og bagved af sikkerhedsmæssige årsager af hensyn til personalet.

- Vi forventer, at de sidste opdateringer i designet bliver færdige i løbet af i år. Her vil der blive mulighed for bagdør, så den kan godkendes til skyggeforhold. Hytten kommer også med den hurtigt-lukkende radial-dør, som sikrer en sikker, hurtig og effektiv lukning af hytten, forklarer Emil Madsen, der med en tur på ATV’en ud til marken med de drægtige søer, også viser den store hytte frem, der med sine 17,3 kvadratmeter både kan bruges til drægtige søer og til fravænnede grise.

Løsninger til foder og vand

Ligeledes hos de drægtige søer er et af de nye langtrug, der er skabt med det formål at levere en enkel, robust og langtidsholdbar løsning til såvel fodring af drægtige søer som gylte på friland.

- De sorte trug er udarbejdet i 100 procent genbrugsplast, men er på grund af farven ikke egnet til hytter, forklarer Emil Madsen, der dog påpeger, at alle produkter er udført i 100 procent genanvendeligt plast, hvor al påmonteret jern er gennemboltet, så det kan komme af igen.

Produktudvalget hos Fonager Frilandsudstyr er bredt, og tæller også krybber med mågesikring, ad libitum foderautomater til fodring en gang ugentligt, samt rent-vands tanke, der tilbyder en ren vandforsyning direkte til grisene uden risiko for sygdom eller forurening fra fugleliv og andre skadedyr.

- I England har de meget fokus på rent vand til grisene på friland, fortæller Emil Madsen, der har købt rent-vands løsningen hjem til smågrise.

God sparring

Emil Madsen gør det klart, at han i processen omkring opstarten af Fonager Frilandsudstyr har hentet god sparring fra Henry Jørgensen, der hidtil distribuerede den velkendte A-hytte, der blev solgt under navnet Salling-Hytten, og er den mest gængse hyttemodel i Danmark.

Salling-Hytten kan imidlertid ikke fås længere, hvorfor Emil Madsen også håber, at frilandsproducenter vil være interesserede i at se lidt nærmere på det produktudvalg, som han nu tilbyder på markedet for den fremtidige frilandsproduktion.

- Jeg synes selv, at det er sjovt at bringe noget nyt ind på markedet. Vi må ikke gå i stå på teknologi og udvikling af udstyr, lyder det fra Emil Madsen.

Han håber, at flere unge får øjnene op for frilandslivet.

- Det er i princippet et nemt og billigt setup, at komme i gang med som ung. Det er en spiselig investering at finde egnet jord at leje, og så købe nogle hytter og søer, for at komme i gang, slutter Emil Madsen.