Dobbelt mængde er ikke dobbelt så godt
Foderomkostningen er den største enkeltomkostning i svineproduktionen, og derfor er det også meget afgørende, om denne omkostning er for høj. Selvfølgelig skal dyrene have det, der giver den bedste bundlinje, men det er vigtigt at huske, at den højeste produktivitet ikke nødvendigvis giver den bedste bundlinje.

Af Peter Mark Nielsen, griserådgiver med speciale i foder, Velas
Når du vurderer, om du skal gøre dit foder dyrere ved at øge mængden af et tilsætningsstof eller andre råvarer, skal du have en ret klar tro på, at den forbedrede produktivitet kan betale mere end omkostningen i foderet.
Et af de eksempler, jeg ofte ser, hvor jeg er i tvivl om, hvorvidt det giver effekt på bundlinjen, er: Sojaforskrækkelse i 9-15 kg foder.
En gris på ni kg kan ikke nøjes med sojaskrå som eneste proteinkilde, men når man ser på den forskel, der er på nogle sojaproteinkoncentrater og sojaskrå i forsøgsresultater, kan det være værd at overveje, om ikke du kan flytte noget fra sojaproteinkoncentrat til sojaskrå. Har du selv sojaproteinkoncentrat på lager, kan du stille og roligt øge mængden af sojaskrå, og på den måde finde det rigtige niveau.
Hver gang du kan bruge et procent sojaskrå mere, falder foderet med cirka tre kroner pr. 100 kg. Den præcise besparelse afhænger af de aktuelle priser på sojaskrå og sojaproteinkoncentrat.
Toksinbinder er steget i niveau
Inden høst 2023 var normal dosis af toksinbinder 0,5-1 kg pr. ton foder af de mest almindelige typer. Høsten 2023 var af dårlig kvalitet, og derfor steg forbruget af toksinbindere. Nu, hvor alle bruger høst 2024, som er af en meget bedre kvalitet, burde forbruget komme ned på det gamle niveau, men mange steder er der stadig 1,5-2 kg pr. ton foder. Bruger du et kg for meget, koster det i omegnen af 60 kroner pr. årsso.
Ekstra vitaminer
Næsten alle foderfirmaer har deres egen norm for vitaminer, og en fortælling om, at med de ydelser dyrene præsterer i dag, så skal de have mere, end da normerne blev lavet for lang tid siden. Ved smågrisene er det også testet for et par år siden, og produktiviteten steg da en smule ved øget vitaminniveau, men det gjorde foderprisen altså også, så det endte med at være en dårlig forretning.
Diverse tilsætningsstoffer
Der er et hav af tilsætningsstoffer, der kan løse stort set alle problemer i den moderne svineproduktion: gærcelleprodukter, planteudtræk, særlige fedtsyrer, specifikke bakteriestammer med mere. Nogle af dem er ganske udmærkede produkter med solid dokumentation for effekten på nogle udfordringer, men der er ingen grund til at løse et problem, der ikke er der længere – så selv om du for tre år siden havde mange gaspustere eller andet, kan det godt være på tide at se på, om du stadig skal bruge 60-100 kroner pr. årsso på at løse det problem.
Alt i alt er det en god ide at få gået dine foderblandinger igennem en gang imellem. Det er meget nemmere at få tilsat dobbelt mængde af et eller andet produkt, end det er at tage chancen og fjerne det igen, men med de mængder foder, der bruges på de enkelte ejendomme i dag, kan det altså være en meget dyr forsikring, du har tegnet.