Med en lav notering og høje foderpriser ser øjebliksbilledet lidt mørkt ud i svinebranchen. – Nogle er udfordret, andre har det rigtig svært, men det skal nok vende igen, lyder det fra rådgiver Kristian Nielsen fra Velas.
- Det er vigtigt ikke at lade sig gribe af den mørke stemning. Situationen skal dog heller ikke bagatelliseres.
Kristian Nielsen, afdelingschef for Svin og Byg i Velas lægger ikke skjul på, at det er en rigtig alvorlig situation, som mange svineproducenter står i lige nu, samtidig understreger han, at det er en situation, der rammer rigtig forskelligt.
Det var cirka den 1. juni i år, at verden vendte. Det var i en periode, hvor det egentlig så godt ud, og hvor svinepriserne lå i et leje, som der nok var en bred forventning om, ville vare ved et år mere.
- Manglende eksport til Kina fik imidlertid noteringen til at dykke. Afrikansk svinepest i blandt andet Polen og Tyskland lettede heller ikke på presset, og så er der corona-situationen, der uden for de danske grænser stadig udfordrer hverdagen, hvorfor markedssituationen for svinekød nok ikke helt er vendt tilbage som forventet, forklarer rådgiveren.
Noteringsfald på 30 procent
Herfra er det fakta, at noteringen faldt fra 11 kroner og 40 øre til de nuværende otte kroner og 40 øre.
- Det er et fald i noteringen på 30 procent. Samtidig er korn og færdigfoder steget med 15-20 procent. Det er et kedeligt kryds, men hvordan det rammer den enkelte bedrift, afhænger meget af produktionen, om man har ejet korn eller ej, om man har handlet korn og foder eller ej – og hvornår.
- Nogle er udfordret, andre har det rigtig svært, lyder det fra Kristian Nielsen.
Varierede konsekvenser
Soholdere med full-line produktion klarer sig.
- Full-line besætninger ærgrer sig naturligvis over de otte kroner og 40 øre i notering, omkostningerne må holdes nede, og det hele er mindre rentabelt. Men de kommer trods alt af med grisene til slagteriet, påpeger Kristian Nielsen.
Bedre ser det ud for slagtesvineproducenterne. Selvom de har betalt mange penge for de første grise, som er leveret til lav notering, så har de ifølge rådgiveren, nu længe kunne købe grisene billigt ind.
- Selvfølgelig er det også svært for slagtesvineproducenterne, og de har tab, men det er ikke umuligt, vurderer Kristian Nielsen, der ligeledes er fortrøstningsfuld i forhold til de soholdere, der sælger smågrise til beregnet notering her i landet.
Langt værre er det for de mange producenter, der eksporterer smågrisene.
- Dem, der eksporterer grisene, får klø nu. Her må der bindes 200-300 kroner i tab pr. gris lige nu, fortæller Kristian Nielsen, der dog samtidig understreger, at det jo vender igen. Spørgsmålet er bare, hvornår.
Hold gejsten
Om det er markedet for svinekød, afrikansk svinepest eller coronapandemien, så gælder det for alle tre faktorer, at når det begynder at bevæge sig, løsner det også op på situationen igen, lyder vurderingen fra Kristian Nielsen, der understreger, at det indtil da blot gælder om at holde gejsten oppe.
- Det gælder om at passe på sig selv og holde overblikket over produktionen, lyder opfordringen fra rådgiveren, der samtidig understreger, at det bestemt også er afgørende, at man fortsat plejer medarbejdere og familie, selvom man selv har det svært.
Han opfordrer derfor også til, at man selv finder energien i pauser fra bedriften. For eksempel ved at tage en tur på jagt.
- Tag smilet på, når du går i stalden og møder medarbejderne, og så er det vigtigt at få en snak med kreditrådgivere og holde en god dialog om, hvad der sker. Butikken skal drives efter en strategi, hvor renovering af stalden måske udskydes, og der arbejdes efter besparelser, hvor det er fornuftigt. Produktionen skal jo fortsat holdes i gang på et højt niveau til, når det hele vender, påpeger Kristian Nielsen og tilføjer:
- For det bliver godt igen.