God hygiejne fremmer faringsprocent

Faringsprocenten er for nedadgående, hvilket ifølge SvineRådgivningen kan skyldes manglende fokus på hygiejne ved inseminering.

Rådgiver hos SvineRådgivningen i Herning, Helle Hellemand, anbefaler ekstra god hygiejne ved inseminering og fremhæver blandt andet, at man fjerner gødning bag soen inden brunstkontrol. Foto: SvineRådgivningen

Faringsprocenten er for nedadgående, og den udvikling skal vi have standset. Det skriver SvineRådgivningen i deres Svinenyt og påpeger, at en af de sten, der skal vendes for at komme videre, er hygiejne ved inseminering af søerne.

- Har søerne beskidte skamlæber ved inseminering, er der risiko for at få skidt ført med ind i skeden ved indførsel af kateteret. Det øger risikoen for infektion i børen og dermed risikoen for manglende eller reduceret frugtbarhed, forklarer rådgiver Helle Hellemand.

Hun anbefaler, at man rengør løbestalden inden indsættelse af et nyt hold søer, fjerner gødning bag soen inden brunstkontrol og bruger tørt papir til aftørring af søer med beskidte skamlæber. Derudover skal man holde i enden af kateteret, holde på den tørre del af skamlæberne og sørge for, at skumproppen på kateteret kun rører skamlæbernes fugtige slimhinde.

Enkeltpakkede katetre en fordel

I besætninger med lav faringsprocent, problemer med flåd etc. kan enkeltindpakkede katetre ifølge Helle Hellemand med fordel afprøves.

- Enkeltindpakkede katetre giver en ekstra sikkerhed for en hygiejnisk inseminering, idet kateteret beskyttes, og man undgår at få ført skidt fra skamlæberne med ind i skeden via skumproppen, siger hun.

Har man søer med problemer med flåd og omløbere, er det dog vigtigt ikke kun at sætte fokus på hygiejnen omkring inseminering, men også at følge op på, om brunstkontrollen gennemføres korrekt.

Læs også