Foder med zink skal være opbrugt inden 9. juli

Der er nogen centrale datoer at forholde sig til, når medicinsk zink skal udfases. Ifølge Landbrug & Fødevarer Gris er der risiko for, at lagrene slipper op inden deadline, og det er derfor vigtigt at gå i gang nu.

- Der er begrundet risiko for, at lagrene slipper op noget før, da ingen er interesserede i at ligge inde med et dyrt produkt, de ikke må bruge, udtaler Christian Fink, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Gris. Arkivfoto

Medicinsk zink har deadline om et par måneder, og der er derfor vigtige datoer at forholde sig til. Markedsføringstilladelsen for medicinsk zink ophører den 26. juni 2022. Det vil sige, at veterinære lægemidler, der indeholder medicinsk zink, er tilbagetrukket.

Det oplyser Landbrug & Fødevarer Gris i en meddelelse, hvor det endvidere oplyses, at muligheden for at køre helt til skæringsdatoen forudsætter, at der er mere medicinsk zink tilbage på lager hos firmaerne, der producerer mineralske foderblandinger og færdigfoder.

- Der er begrundet risiko for, at lagrene slipper op noget før, da ingen er interesserede i at ligge inde med et dyrt produkt, de ikke må bruge. Derfor opfordrer vi til at komme i gang nu med at udfase zinken, siger Christian Fink, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Gris.

Sidste frist

Fra den 26. juni 2022 er det ikke lovligt for dyrlæger at ordinere medicinsk zink til behandling af diarré hos fravænnede grise. Hvorvidt besætningsejeren må anvende og opbevare medicinsk zinkoxid efter tilbagetrækning af markedsføringstilladelserne, afhænger af, om der anvendes medicinsk zinkoxid i form af oralt pulver, der iblandes foderet, eller i form af færdigfoder- eller en mineralsk foderblanding tilsat medicinsk zinkoxid.

Ifølge Landbrug & Fødevarer Gris skal indkøbt foder og mineralske foderblandinger, der indeholder medicinsk zink, også kaldet foderlægemiddel, være forbrugt i besætningen inden den 9. juli 2022. Det betyder, at siloen skal være tom.

Oral zink, som er pulver, der iblandes foderet i besætningen, må ikke forekomme i besætningen eller iblandet foder fra den 26. juni 2022.

Landbrug & Fødevarer Gris henviser til, at der er rigtig mange gode erfaringer og resultater, der kan anvendes allerede fra i dag. På temasiden »Zinkberedskab« findes der både podcasts, artikler, zinkguiden, m.m., om emnet. Temasiden findes på svineproduktion.dk.

Læs også