Hos Spøttrup Svineproduktion prioriteres overlevelse højest – og det kan ses igennem hele produktionen.
- Det handler om at få så mange grise til at overleve som overhovedet muligt, siger Martin Thorgaard, driftsleder hos Spøttrup Svineproduktion.
I en pressemeddelelse fra DanBred fortæller driftslederen om, hvilke faktorer der spiller ind på bedriftens gode resultater.
Spøttrup er en smågriseproduktion bestående af to sohold, et med 1.150 søer og et med 970 søer, og blot fem medarbejdere på hvert sohold. De får DanBred Hybrid YL-polte leveret, når de er omkring 16-24 uger, og DanBred Duroc-orner, som de selv tapper sæd fra.
Martin Thorgaard fra Spøttrup hævder, at især tre ting bidrager til det lille teams åbenlyse succes med at fravænne mange smågrise: godt teamwork, strukturerede arbejdsgange i farestalden og DanBreds avlsfremgang.
Nøglen til mange fravænnede
På Spøttrup fravænnes cirka 900 grise om ugen, og ifølge Martin Thorgaard, spiller blandt andet simple rutiner og arbejdsgange en helt særlig rolle i, at dét kan lade sig gøre.
- Det er ikke svært at håndtere grisene. Det handler simpelthen om de rette rutiner, påpeger driftslederen, der endvidere oplyser, at de i produktionen tydeligt har set DanBreds avlsfremgang for store kuld med vitale smågrise.
- I år 2000 fravænnede vi 30 grise pr. årsso, nu fravænner vi næsten 45, siger driftslederen.
Overlevelse er besætningens vigtigste mål
- Jo flere liv vi kan få ud, jo bedre – for dyrevelfærden og for vores fortjeneste, fortæller Martin Thorgaard.
Staldens team har derfor ekstra stor fokus på pattegrisene de første levedøgn.
På Spøttrup drager de fordel af at have særlig opmærksomhed i farestalden. Selv alle de små ting, der kan virke ligegyldige, er vigtige. Den indsats betaler sig senere i pattegrisens liv, hvor de kan bruge langt mindre tid og kræfter.
Fordel tid og kræfter optimalt
Det er Martin Thorgaards erfaring, at den ekstra indsats, de lægger omkring faring, den sparer de senere i grisens liv, hvor alt kører mere gnidningsfrit, fordi de fordeler deres kræfter optimalt.
Derfor kan de også klare sig med rimelig få medarbejdere. Faktisk opnår de resultaterne med ganske simple rutiner,
- Som jeg sagde, handler det om de små ting, så vi skal være detaljeorienterede, lyder det fra driftslederen.
Martin Thorgaard understreger endvidere, at de hele tiden gerne vil højne pattegriseoverlevelsen, og så prøver de selvfølgelig at sikre sig, at indsatsen også slår igennem på antallet af fravænnede smågrise.
Gode medarbejdere er alfa og omega
For holdet på Spøttrup er der ingen tvivl om, at det gode teamwork er essentielt for de gode resultater.
- Vi har nogle rigtig gode folk, og de har arbejdet her i lang tid, fortæller driftslederen.
Ikke alle havde erfaring med griseproduktion, før de kom til Spøttrup, men de lærer det. Og selvom alle har forskellige fokusområder og opgaver, så arbejder de sammen som et team.
- Dét er helt sikkert vigtigt for de rigtig gode resultater.
Resultaterne på Spøttrup
● Knap 19 fravænnede grise pr. kuld
● 13 fravænnede grise pr. fravænning
● Knap 45 fravænnede grise pr. årsso
● 90.000 smågrise årligt
Kilde: DanBred