PRRS-fri med godt landmands- og dyrlægeskab

- Ved at vi kan få reduceret PRRS betydeligt landet over, vil jeg mene, at det også kan være med til at højne sundheden generelt og også produktiviteten generelt, sagde dyrlæge Anne Priebe. Foto: Camilla Bønløkke
Dyrlæge Anne Priebe fra Porcus gav et indblik i de foreløbige erfaringer, som Porcus har gjort sig fra områdesaneringer i forbindelse med den nationale plan for at reducere PRRS.
- I 2022 var der 25 procent af de danske slagtesvin, der var negative for PRRS på antistofmålinger. Målet er, at vi i 2025 skal nå op på 25 procent af de danske slagtesvin, der er antistofnegative. På sohold var der i 2022 58 procent, der var antistof negative, og målet er, at nå op på 85 procent i 2025, fortalte Anne Priebe indledningsvist om den nationale målsætning, hvor den store hurdle er, at finder man virus ved slagtesvin i 2025, koster det et træk i noteringen og også et ret stort fradrag.
Anne Priebe fortalte videre, at det også er rigtig dyrt at blive reinficeret med PRRS.
- Det koster både på sundheden, og det koster på produktiviteten og dermed i sidste ende også på økonomien i en besætning. Så ved, at vi kan få reduceret PRRS betydeligt landet over, vil jeg mene, at det også kan være med til at højne sundheden generelt og også produktiviteten generelt.
- Så det er godt landmandskab - og også dyrlægeskab for den sags skyld, at vi hjælper hinanden med at komme i mål, understregede dyrlægen, der både beskrev erfaringerne fra tidligere områdesaneringer, der lykkedes med succes, samt det igangværende forløb og handlingsplanen for den store områdesanering i Sundeved og Als, der blev sat i gang før jul.