Selvom vi aktuelt har et rigtigt tørt år, så er det stadig aktuelt at snakke om toksinbinder i foderet.

- Toksinniveauet afhænger af planternes tilstand i løbet af vækstsæsonen. Det vil sige, at hvis vi har nogle stressede planter, så er de mere modtagelige overfor angreb af svampe. Det svarer lidt til, at hvis vi andre er stressede, så er vi også mere modtagelige overfor sygdomme. Så det er egentlig en ganske normal mekanisme, at immunforsvaret er optaget af andre ting. Så har, i det her tilfælde svamp, lettere ved at angribe planten og etablere sig.

Det forklarer rådgiver John Snede fra Vilomix i en sæson, der får mange til at tænke tilbage på 2018 – med truende tørke og meget pressede planter.

90 procent af toksinerne opstår på marken

- Cirka 90 procent af de toksiner, der truer vores dyr, er toksiner er opstået i løbet af vækstsæsonen på marken. Det vil sige, at det altså intet har at gøre med, at vi har tørre høstforhold. Det er allerede sket. Og i 2018 der så vi lige nøjagtigt et ret stort indhold af mykotoksiner - især på halm, påpeger John Snede.

Rådgiveren tilføjer, at halm jo bliver brugt i mange sammenhænge – til strøelse og til beskæftigelse til både søer og slagtesvin, hvorfor det egentlig er en trussel, vi belaster dyrene med.

Ifølge John Snede var der flere besætninger, der efter høsten 2018, troede at kornet var så tørt og så godt, at man kunne spare toksinbinderen væk. Det var der imidlertid flere, der fandt ud af, at det var en dårlig idé. Siden dengang har Vilomix fuldt toksinniveauet ved at tage prøver af halm og korn.

Ingen år uden toksiner

- Vi ser vekslende indhold fra år til år, men vi har stort set ikke set et år, hvor der ikke er forekomst af toksiner, lyder det fra John Snede, der dog samtidig påpeger, at det naturligvis ikke er alle prøver, der er toksiner i.

- Men hvis man fodrer sine dyr i en hel sæson, så er det utopi at tænke sig, at man ikke i løbet af en hel sæson støder ind i et parti korn, hvor der er nogle toksiner.

John Snede fortæller videre, at det desværre ikke er alle toksiner, der er lovgivning eller begrænsninger på, så der er ikke rigtig nogen, der som sådan kan holdes ansvarlige for, hvis der sælges foder med toksiner i. Det er en biologisk ting, som er naturligt forekommende i de ting, vi henter hjem fra marken.

- Det er efterhånden en del af hverdagen, at vi har nogle dyr, der skal præstere på topatletniveau. Der skal vi være med til at afhjælpe dem så mange belastninger, som vi kan.

Ukendt indhold i indkøbt korn

Man skal dermed passe på ikke at lade sig for blænde af, at det er et tørt år. Det er, ifølge rådgiveren, ikke en garanti for, at der ingen problemer er.

- Vi har i vores region i Nordeuropa flere grupper af mykotoksiner, som er fremherskende her. I det centrale Europa kan det være en anden gruppe af mykotoksiner, og i Sydeuropa eller Sydamerika kan det være en tredje gruppe af mykotoksiner. Det vil sige, at der så ovenikøbet er en trussel i at indkøbe udenlandsk korn, som det måske kan blive nødvendigt for nogle foderstoffirmaer.

- For hvad er der så med af toksiner i det, der kommer hjem der, påpeger John Snede, som tilføjer:

- Man kender jo tæt ved 1.000 forskellige mykotoksiner i dag, og de er farlige for dyr og mennesker i varierende grad. Det er langt fra alle sammen, der er farlige, men i kombination er det tit, at det giver nogle udfordringer.

Når vi når bunden af siloen

En ting er udfordringerne med mykotoksiner i ny høst, noget andet er lagersvampene.

- I juni-juli måned, når vi når bunden af siloen, så har vi på en eller anden måde fået ophobet meget jordstøv fra marken, som er sivet ned igennem kornet, der kan så også være opstået nogle lagersvampe i løbet af sæsonen. Mange landmænd har derfor erfaring med, at når de tager den sidste del i siloen, så skal de lige have givet en ekstra gang toksinbinder.

Det er, ifølge John Snede, svært at lave nogle eksakte målinger på følgerne af toksiner i foderet. For problemerne i stalden kan skyldes flere andre faktorer. Alligevel anbefaler rådgiveren ofte sine kunder at anvende toksinbinder som et forebyggende tiltag hele året rundt, idet man kan risikere forskellige niveauer i eget korn, i eventuelt indkøbt korn eller færdigfoder.

En forsikring

- Når man ser bægeret tipper, så har det som regel allerede kostet penge, da det, vi ser, er toppen af isbjerget, men dyrene er jo presset, inden de udviser symptomer. Derfor kan det godt være billigere i det lange løb at køre konsekvent med en lav dosering af toksinbinder, lyder anbefalingen.

- Nogle dyr kan vise symptomer mens andre ved siden af, de har det fint. Nogle har bedre forudsætninger end andre for at klare sådan en belastning, påpeger John Snede endvidere, og han fortæller, at han ofte hører hos landmændene, der kender deres dyr, at de kan mærke, at det går bedre, når de har toksinbinder i.

- Som al anden forsikring koster det lidt penge, men der må man vurdere med sig selv, hvor man skal investere de penge henne. Hvad det er for forsikringer, man vil have.

- Kun tiden kan vise, hvor slemt det bliver med toksiner i år, slutter John Snede.

Svin