Tørke har givet mere protein i foderkornet
Foder er grundlaget for en optimal griseproduktion. Derfor er det også vigtigt, at foderet blandes korrekt, påpeger griserådgiver fra VKST.

Kim Kofoed, griserådgiver i VKST og specialist i foderrådgivning, forklarer, at man uden en kornanalyse nu her efter høst kommer til at fodre i blinde.
Årets tørke midt i vækstsæsonen giver højst sandsynligt mindre udbytte i kornet. Og det kan have store konsekvenser for proteinindholdet i foderkornet og dermed også for grisene, der kan blive overforsynet med protein.
- Man ser ofte, at der er højere proteinindhold, når udbyttet er lavere end normalt. Jeg har set de første kornanalyser, og der er væsentligt mere protein i kornet, end der normalt er hos disse griseproducenter, fortæller Kim Kofoed, griserådgiver i VKST og specialist i foderrådgivning.
Foder er grundlaget for en optimal griseproduktion. Derfor er det også vigtigt, at foderet blandes korrekt, så man får det meste ud af sit korn. Ifølge rådgiveren er en kornanalyse derfor meget vigtig.
- Der skal tages kornanalyser af årets høst, så proteinniveauet i foderblandinger kan blive justeret – både for at undgå udfordringer i stalden med diarré og for at kunne spare på tildelingen af sojaskrå, siger Kim Kofoed og tilføjer:
- Vi så det samme i 2018, hvor der også var ekstrem tørke. Her indeholdt kornet alt for meget protein. Det er helt absurd at vente til landsgennemsnittet i november, før grisene fodres korrekt.
Ringere dækningsbidrag
Kim Kofoed forklarer, at man uden en kornanalyse nu her efter høst kommer til at fodre i blinde, og det kan gå ud over sundheden i produktionen.
- Det er helt absurd at vente til landsgennemsnittet i november, før grisene fodres korrekt.
Kim Kofoed
- Man risikerer i sidste ende med at få et ringere dækningsbidrag på grisene. Herunder også risiko for dårligere fungerende søer og mere diarré ved vækstgrisene. Måske også at bruge for mange penge på råvarer. Og det er dumt, påpeger han og opfordrer derfor til, at man får lavet en analyse af sit korn
På den måde bliver fodersammensætningen så optimal som muligt, og det bedste dækningsbidrag kan opnås. Og Kim Kofoed understreger, at det er nu, man skal i gang, hvis det skal gøres optimalt.
To analyser af hvert parti
Kim Kofoed anbefaler, at der udtages en håndfuld korn pr. læs og får det samlet i en samleprøve. Lige efter høst sendes der minimum to analyser afsted af hvert parti, hvis man vil fastsætte vand og protein i kornet. Således opnår griseproducenten den mest repræsentative prøve af arealet.
- Jeg kan naturligvis hjælpe, så vi sammen kan planlægge, hvor mange analyser, der skal tages af de enkelte partier, og jeg kan sende materiale og analyserekvisitioner til indsamlingen, siger Kim Kofoed.
Efterfølgende skal foderblandingen sammensættes, og der skal lægges en foderstrategi og et foderbudget, så der kommer overblik over, hvilke råvarer der skal købes.
- På den måde bliver det sikret, at der bliver brugt de kornarter, der er til rådighed, så optimalt som mulig, og så foderstrategien er tilpasset den enkelte produktion. Det er det mest fornuftige og det bedste rent økonomisk og produktionsmæssigt, slutter Kim Kofoed.