Analytiker: Svinepriser kan blive historisk gode
2019 kan blive det bedste år for indtjeningen hos danske svineproducenter i en lang årrække, mener markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter, Markus Fiebelkorn.

I et længere perspektiv kan svinepriserne, hvis den nuværende udvikling holder, ryge over 15 kroner kiloet, forudsiger markedsanalytiker Markus Fiebelkorn fra Danske Svineproducenter. Arkivfoto
Mens de mange udbrud af afrikansk svinepest i Kina har været noget nær katastrofal for den kinesiske svineproduktion, er det noget, der har kunnet mærkes på en positiv måde hos de danske svineproducenter.
Indenfor en overskuelig fremtid kan priserne på svinekød ramme rekordniveauer, mener markedsanalytiker Markus Fiebelkorn fra Danske Svineproducenter.
I en ny prognose fra EU-Kommissionen fremgår det, at der er udsigt til højere svinepriser i den kommende tid på grund af lavere svineproduktion i Europa og øget import fra lande som Kina og Japan. Noteringsstigningerne herhjemme er formentlig kun starten på et stærkt 2019, siger han.
- Lige for tiden har vi en psykologisk grænse på svinepriserne i Europa på 1,80 euro i Europa, når man kigger på den tyske notering. Den næste barriere kommer ved to euro, men altså, hvis det, man hører for tiden, holder stik, tror jeg, at noteringen kan stige til over to euro (over 15 kroner, red.) hen over sommeren, siger analytikeren.
Vil indhente notering
Markus Fiebelkorn tilføjer, at selv om den danske notering lige nu er et stykke efter den tyske, er der ingen grund til, at den danske notering på sigt ikke skulle kunne indhente noteringen hos vore sydlige naboer.
- Jeg tror, at den danske notering vil indhente den tyske notering på lidt længere sigt. Men det vil tage noget tid, for den prisstigning, vi så i Tyskland med 30 eurocent på tre uger, det kan Danish Crown ikke levere på samme måde, så derfor tror jeg, at der måske kommer en mindre korrektion eller mindre stigninger i Tyskland, så DC-noteringen i løbet af 2-3 måneder vil have indhentet meget af forskellen til Tyskland, og burde være nogenlunde på samme niveau.
Udviklingen i priserne minder en del om situationen i 2016, hvor en række omstruktureringer i kinesisk svineproduktion øgede behovet for import til landet, og skabte stigninger i svinenoteringen, der holdt ved i flere måneder.
Men den nuværende prisfremgang behøver ikke at være så midlertidig, siger Markus Fiebelkorn.
- Jeg tror at det bliver sådan, at vores eksport vil stige og blive på et højt niveau i de kommende år. Derfor tror jeg heller ikke, at vi vil se en voldsom nedtur på priserne i efteråret, som det ellers plejer at ske. Selv om der vil komme et fald. Men det vil blive moderat og holde sig på et højt niveau, hvis man sammenligner med tidligere, siger han.
Trusler mod eksport
I den seneste landbrugsprognose forudsiger EU-Kommissionen, at eksporten til tredjelande med Kina og Japan i spidsen vil nærme sig tre millioner tons svinekød i 2019. Det vil betyde en stigning på ni procent i forhold til 2018, og vil være det højeste tal i de sidste fem år.
Men trods de gode udsigter for svineproduktionen er der stadig ting, der kan true den nuværende udvikling. Primært et udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland eller Danmark, eller hvis USA og Kina indgår en handelsaftale. Trods den nuværende straftold har amerikanerne øget deres eksport af svinekød til Kina den seneste tid.
- De største trusler mod dansk svineproduktion er to ting: Afrikansk svinepest i enten Danmark eller Tyskland, så vi ikke kan afsætte vores kød til tredjelandene, eller hvis Trump pludselig bliver enige med kineserne om at fjerne den eksporttold, man har lige nu på amerikansk svinekød.
- Hvis den bliver fjernet eller reduceret, så er det klart, at amerikanerne er klar til at eksportere endnu mere til Kina. Men at de er i stand til at øge deres eksport til Kina på trods af den høje eksporttold, der er i Kina, er jo tankevækkende, siger Markus Fiebelkorn.