Svinetransportører er ikke gode nok til at leve op til EU-reglerne, når det kommer til rengøring og desinfektion af de lastbiler, der krydser den danske grænse.

Det viser en ny rapport fra Fødevarestyrelsen, som i 2018 i en stikprøvekontrol gennemgik 300 lastbiler, som kom fra otte EU-medlemslande, blandt andet Belgien, Polen og Tjekkiet – lande, der alle har haft tilfælde af svinepest i enten tam- eller vildsvin de senere år.

Stikprøvekontrollen blev netop gennemført som led i regeringens handlingsplan om styrket indsats mod afrikansk svinepest.

Af de 300 kontrollerede transportmidler var der 127 transportmidler – svarende til 42,3 procent - hvor der blev givet sanktioner. På nogle transportmidler blev der givet flere sanktioner, så totalen kom op på 161 sanktioner. Det drejer sig om seks indskærpelser, 120 forbud og 35 politianmeldelser.

- Hvis Danmark bliver ramt af afrikansk svinepest, vil det koste os milliarder i tabte eksportindtægter og massive lidelser blandt dyrene. Derfor er det utilfredsstillende, at transportører sløser med vask af de lastbiler, der skal krydse de danske grænser, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen vil nu rejse problemet på EU-plan samt tage kontakt til de danske vognmænds brancheorganisationer for at høre, hvad de vil gøre for at få rettet op.

Tilfreds

Seges roser, at Fødevarestyrelsen rejser problemet på EU-plan. Bent Nielsen, afdelingschef i Seges-afdelingen Veterinær & Kvalitetsforhold, siger, at branchen de seneste cirka ni år netop har brugt mange penge og kræfter på Danish Transportstandard, som skal sikre den nødvendige høje kvalitet af smittebeskyttelse ved grænserne.

I alt bruger branchen cirka 21 millioner kroner om året på Danish Transportstandard.

- Og det har vi gør vi, fordi vi i svinebranchen i mange år har haft en oplevelse af, at EU-reglerne ikke bliver overholdt tilstrækkeligt.

- Vi har oplevet, at bilerne selvfølgelig er rengjorte, og i vist omfang er de også blevet desinficeret. Mange gange oplever vi dog, at bilerne ikke er tilstrækkelig rengjort og desinficeret. Og når de ikke er det, så udgør de jo en risiko over for vores besætninger, siger Bent Nielsen.

Han fortæller, at resultatet af Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol bekræfter den opfattelse, som man hele tiden har haft i svinebranchen omkring især flere udenlandske transportørers håndtering af EU-reglerne.

- Nu har vi med Fødevarestyrelsens kontrolrapport sort på hvidt, at det vi har gået og sagt hele tiden er korrekt. Og det er bare ikke godt nok.

- Heldigvis så tager Fødevarestyrelsen og Miljø- og Fødevareministeriet deres ansvar fuldt ud alvorligt. De giver dem påbud, de giver dem bøder, de giver dem politianmeldelser, og de går til de andre EU-landes myndigheder, og siger til dem, at det her ikke er godt nok. Deres transportører overholder simpelthen ikke EU-reglerne, siger Bent Nielsen.

Arbejde med chauffører

På vaskepladserne i Padborg og Nakskov fortæller Bent Nielsen, at man fra Seges side længe også har arbejdet med chaufførerne af svinetransporterne for at få dem til at blive bedre til vaske lastbilerne. Siden 1. januar i år har der foran vaskepladserne også stået Seges-ansatte.

- Og vi har ligesom Fødevarestyrelsen også i en større stikprøve i januar fundet 30-40 procent, hvor rengøringen ikke var god nok. Vi har så arbejdet med de chauffører, og sagt til dem, at ja, det kan godt være, at din bil er ren nok i Polen, ren nok i Tyskland, men i Danmark, hvor vi lever af at eksportere grise, der er det bare ikke rent og godt nok. Vi skal op på et højere niveau.

- Og her skal du altså forestille dig, at det altså rent praktisk kan foregå ved, at du står klokken 3 om natten og taler til en chauffør, der måske på det tidspunkt har brugt fire timer på at rengøre sin bil, og som er meget træt af det hele. Så det er altså ikke noget, som du bare lige gør. Det tager lidt tid, siger Bent Nielsen.

Han forklarer, at der er 28.000 lastbiler om året, og fra de Seges-ansatte kræver det mange ressourcer at få forklaret chaufførerne, hvorfor det er, at man fra dansk side er så hysteriske, når det kommer til rengøring af bilerne.

- Og vi kan se, at vi uge for uge kommer længere og længere nedad. Lige nu er vi nede på omkring de 20 procent, som vi afviser. Og at vi afviser mindre, end vi gjorde i starten, det skyldes ikke, at vi er blevet mere bløde. Det skyldes, at chaufførerne stille og roligt er ved at finde ud af, at de får en bøde af myndighederne i det land, hvor de selv bor, og ikke bare fra Danmark. De er ved at finde ud af, at de skal gøre lidt mere, siger Bent Nielsen.

Kører bare rundt

Han forklarer, at han ikke kan lade være med at tænke på, at Danmark er det eneste EU-land, hvor man så systematisk, som det bliver gjort her, kontrollerer rengøringen af svinetransportørernes biler.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at i alle andre EU-lande, der kører lastbilerne rundt uden, at der er nogle der tjekker det eller desinficerer dem, som vi gør. Det er jeg ikke frygtelig tryg ved. Det må gerne være bedre, siger Bent Nielsen.

Kontrolkampagnen

  • Kontrollen bestod af en fysisk inspektion af transportmidler og kontrol af dokumentationen for rengøringen og desinfektionen
  • Kampagnen blev gennemført i perioden februar - 30. september 2018
  • Der var tale om en stikprøvekontrol af transportvirksomheder med transportmidler til svin. Der blev ikke skelnet mellem udenlandske og danske transportvirksomheder ved udpegning til kontrol
  • Kontrollen foregik uanmeldt
  • Følgende kontrolsteder var udvalgt:
    • Foran rengørings- og desinfektionspladser i Padborg og Nakskov, hvor der foretages ekstra udvendig vask og ud- og indvendig desinfektion af transportmidler omfattet af Danish Transportstandard
    • Ved samlesteder før pålæsning af svin
    • I svinebesætninger før pålæsning af svin til samhandel/eksport

Kilde: Fødevarestyrelsen

Afrikansk svinepestSvin