Objektiv Sundhedsovervågning, forkortet SOS, er et helt nyt koncept til overvågning af sobesætninger og slagtesvin, hvor de mest relevante vira og bakterier for dansk svineproduktion samles i én analyse.

Baggrunden er, at DTU har videreudviklet en såkaldt fluidigm chip, som kan analysere 192 prøver overfor 24 forskellige bakterier og virus samtidig. Det betyder ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU), at producenten kun betaler cirka 25 procent af, hvad tilsvarende diagnostik koster.

Der er tale om et koncept, hvor der systematisk udtages spyt- og sokkeprøver i alle aldersgrupper i et halvt eller helt år fordelt på henholdsvis fire eller otte gange, hvor prøverne undersøges for de mest relevante bakterier og vira ved PCR.- SOS giver overblik og en lettere forståelse af det sygdomsbillede, man ser i den enkelte besætning. Samtidig bidrager det til optimering og sandsynligvis også bedre effekt af antibiotikabehandling og vaccinationer, forklarer dyrlæge Rikke Søgaard, der netop er ansat på Center for Diagnostik på DTU i Lyngby til at stå for lanceringen af SOS-pakken.

Prislisten 

Sobesætning med 30 kilos produktion ½ år 12.500 kr.
Sobesætning med 30 kilos produktion 1 år 19.000 kr.
Integreret besætning ½ år 16.000 kr.
Integreret besætning 1 år 25.000 kr.

Kilde: https://diagnostik.dtu.dk/sundhedsovervaagning

Overblik

Ifølge Rikke Søgaard er SOS-pakken en meget billig måde at få overblik over sygdomsbilledet på. Og der er tale om et redskab, der giver svineproducent og besætningsdyrlæge mulighed for at handle på baggrund af mere data.

11 besætninger, heraf syv OUA-besætninger (opdræt uden antibiotika, red.), har allerede været med til at efterprøve konceptet siden august 2019.

- Vi er over halvvejs i projektet og har dermed udtaget prøver fem gange, fortæller dyrlægen.

På baggrund af data fra disse besætninger har Center for Diagnostik på DTU sammensat den kommercielle SOS-pakke, som pr. 1. februar tilbydes alle danske svinebesætninger.

Det er landmanden selv, der udtager prøverne og sender dem ind til analyse, men besætningsdyrlægen der modtager SOS-rapporterne med analysesvar fra DTU og gennemgår resultaterne ved efterfølgende besøg.- Analyseresultaterne er med tydelig farvemarkering let at følge udviklingen i.

Der udtages prøver for:

  • Influenza
  • PCV2
  • Relevante tarmbakterier
  • Streptokokker
  • Rotavirus
  • Glässer
  • Pasteurella
  • Cytomegalo virus

Kilde: https://diagnostik.dtu.dk/sundhedsovervaagning

 

Opstart

- Jeg vil personligt starte alle besætninger op, og hvis muligt også hjælpe med at udtage det første sæt prøver, lyder det fra Rikke Søgaard. Hun opfordrer interesserede besætninger til at kontakte deres dyrlæge, så de kan være med fra opstarten af nye SOS-besætninger den 2. marts.

Via hjemmesiden for Center for Diagnostik er det muligt at finde meget mere information om mulighederne med SOS-pakken samt kontaktoplysninger til Rikke Søgaard.

- Næsten alle dyrlægepraksis indenfor svineproduktion har været repræsenteret i det SOS-projekt, hvor de 11 besætninger medvirkede, mens øvrige dyrlæger har fået information om mulighederne i det diagnostiske overvågningsværktøj. Producenter kan derfor også spørge yderligere ind til konceptet ved deres besætningsdyrlæge, påpeger Rikke Søgaard.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 65

Svin