Fremtidssikret svinestald i Sæby

Stihygiejne, fremtidige lovkrav og egne fremtidsplaner er alt sammen tænkt ind i Lundegård Avl og Opformerings nye slagtesvinestald ved Sæby. 14. juni byder Søren Østergaard indenfor til åben stald.

Den nye svinestald er et skridt på vejen mod Søren Østergaards (th) ambitioner om en full-line-produktion. Per Nielsen (tv) fra Arne Andersen Vrå A/S har været projektleder på byggeriet

7.000 kvadratmeter med 7.800 stipladser fordelt på 18 sektioner, to buffersektioner og en integreret udleveringsstald med plads til 400 dyr, der gennem en fuldisoleret sluse kan stige på lastbilen uden at blive udsat for vejr eller vind. Derudover kommer der en velfærdsbygning i to etager
Sidste hånd er ved at blive lagt på byggeriet hos Lundegård Avl og Opformering ved Sæby, og 14. juni byder indehaver Søren Østergaard indenfor til Åben Stald, inden de første grise bliver sat ind 20. juni.
Byggeriet bliver opført med Arne Andersen Vrå A/S som totalentreprenør, og ligger få kilometer fra Søren Østergaards oprindelige gård, hvor han lige nu har 650 søer til avl og opformering, der skal forsyne det nye anlæg med galtgrise.
I første omgang kan han fylde omkring halvdelen af det nye anlæg med egen avl, mens han henter resten fra Sølvbakkegaard på Djursland.
- I første omgang er det dyrere at bygge til dobbelt så mange slagtesvin, som man selv producerer, men med et mål om med tiden at have en full-line integreret besætning var det naturligt. Nu skal jeg ikke ud at bygge nyt, hvis jeg en dag skulle få dobbelt så mange søer hjemme på gården, forklarer han.
- Man kan sige, at jeg har fremtidssikret mig på den måde.

Støbejernsspalter og stihygiejne

Og antallet af stipladser er ikke eneste ting, Søren Østergaard har haft gennem krystalkuglen.
- Vi har haft stor fokus på stihygiejnen, for jo mindre medicin vi bruger, jo bedre. Og det bliver ikke mindre væsentligt i fremtiden. Samtidig har vi også bygget stierne, så vi vil kunne håndtere hele haler og andre krav, der kan komme de kommende år. Vi har prøvet at se så langt frem i tiden som muligt, så vi ikke lige pludselig bliver overrasket af noget og skal til at bygge om. Derfor er der også lagt stor vægt på dyrevelfærden, siger Søren Østergaard, der til forskel fra mange andre slagtesvinestalde har monteret støbejernsspalter på den sidste halvanden meter i hver sti.
- Vi har gode erfaringer fra smågrisene med støbejernsspalter. Det håber vi at kunne føre videre til slagtesvinene, siger han.
Mens den ene ende af stien er med støbejernsspalte, er der betonspalter i midten og fast gulv på den sidste tredjedel.
Gyllen bliver pumpet direkte ud i tre gylletanke, der alle står omkring 700 meter fra stalden.
- På den måde generer vi ikke naboerne – blandt andre Stidsholt Efterskole – med at skulle køre gyllevogne frem og tilbage, og selvom det på kort sigt er en dyr investering, ville den anden løsning koste i både arbejdstimer og anlæg af vej.

Lært af skade

Slagtesvinene bliver fodret med vådfoder for bedre at kunne styre, hvor meget, de spiser. Og netop foderprocessen er et punkt, hvor Søren Østergaard har lært noget, siden han for 12 siden byggede foderanlæg i den gamle stald.
Dengang blev det til en uisoleret foderlade, men denne gang er den fuldt isoleret.
- Vi har haft store problemer med kondens og fugt om vinteren, når vi har sendt foderet fra de gastætte siloer. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at den skulle være isoleret denne gang, siger Søren Østergaard, der har haft Per Nielsen fra Arne Andersen Vrå A/S tilknyttet som projektleder.
Med beslutningen om fuldisoleret foderlade følger Søren Østergaard en tendens, som Per Nielsen har oplevet over de seneste år.
- I dag betyder kvaliteten utrolig meget for landmændene, samtidig har vi lært meget de seneste 10-12 år, mener han.
At det igen er blevet til et par gastætte siloer uden for stalden, var ikke nogen svær overvejelse.
- Mange vil måske synes, det er tosset, men når vi bruger vådfoder, betyder en gastæt silo, at vi ikke har nogen tørringsomkostninger. Og så fungerer det bare godt med de gastætte siloer i det gamle anlæg, så det så jeg ingen grund til at lave om på, forklarer Søren Østergaard.

Vaskerobot og isoleret sluse

Når svinene er fedet op og klar til afgang fra stalden, bliver de sluset ud til udleveringsstalden, der er placeret centralt i anlægget for at gøre transporten nemmere og undgå at svine alt for mange gangarealer til.
Der skal køres en »alt-ud/alt-ind«-procedure i hver sektion, og Søren Østergaard har investeret i en vaskerobot til at klare arbejdet i de tomme stier.
- Jeg var skeptisk, da vi fik en vaskerobot i efteråret, men jeg må indrømme, at den er blevet meget svær at undvære. Derfor skal vi også have en robot her, fastslår han.
I udleveringsstalden er der både foder og varme, så dyrene står trygt og godt, indtil lastbilen bakker til den specialdesignede sluse, der er isoleret og bygget 5,30 meter høj, så en treetagers anhænger kan bakke ind under taget og få grisene med, uden de får hverken regn, sol er vind på trynen.
Søren Østergaard har ansat tre mand, Christian Buus, Søren Aaen og Kaj Dalmose, til at passe den nye afdeling med slagtesvin. Derudover har han fire mand i arbejde i det gamle anlæg, mens to passer de 700 hektar, der hører til ejendommen.
Der er åben stald 14. juni, klokken 10.00-22.00 på Ørtoftvej 171, 9300 Sæby.
 

Læs også