Danish Crown om ASF i Tyskland: Lige nu handler det om at holde hovedet koldt

Danish Crown vil på nuværende ikke spå om, hvad det får af konsekvenser i Danmark, at afrikansk svinepest sandsynligvis nu har nået Tyskland.

Først om et par dage vil Danish Crown kunne sige mere om, hvad det får af konsekvenser, at der nu er fundet afrikansk svinepest i et vildsvin i Tyskland. Fra Danish Crown lyder det, at det kan få store konsekvenser for den tyske eksport af grisekød ud af Europa, men på nuværende tidspunkt giver det ikke mening at spå om, hvilken betydning det vil få for Danish Crown.

Det døde vildsvin, hvor der i den første prøve er konstateret ASF, er fundet tæt på den polsk-tyske grænse i den kommune, der hedder Spree-Neise, som ligger øst for Cottbus i det sydøstlige hjørne af Tyskland.

Det er ikke langt fra det område i Polen, hvor der for omkring et år siden blev fundet afrikansk svinepest blandt vildsvin. Der er nu taget nye prøver for at bekræfte fundet. Svar på de prøver kommer senere torsdag

Det store spørgsmål er nu, hvilke konsekvenser det får for den tyske eksport til blandt andet Kina og Japan. Tyskland eksporterer årligt omkring en million tons grisekød til lande udenfor Europa.

Fra Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown, lyder det i en pressemeddelelse:

- Det kommer desværre ikke som en overraskelse, så vi har forskellige planer liggende klar i skuffen. Lige nu handler det om at holde hovedet koldt og følge udviklingen i Tyskland. I løbet af få dage vil vi have et overblik over, hvilke konsekvenser det får for den tyske eksport ud af Europa, men indtil vi har det, giver det ikke mening at spå om, hvilken betydning det får for den danske notering, siger Lars Albertsen.

Prisen på grisekød i Tyskland har stor betydning for priserne i hele Europa. Indtil videre er det uklart, hvordan de store slagterier i Tyskland vil reagere på udbruddet, men det vil der formentlig komme svar på i løbet af torsdagen.

Usikkert om der kommer notering i dag

Derfor er det også usikkert, om næste uges notering for grisekød kan meldes ud torsdag kl. 13.00 som normalt, men der vil blive udsendt nyhedsbrev og SMS, så snart den foreligger. Af samme grund forventer SPF Danmark at afvente med fastlæggelse af markedsnoteringerne for smågrise til på fredag.

Usikkerheden i Tyskland kommer ikke til at påvirke aktiviteten på Danish Crowns slagterier i Danmark, hvor der vil blive slagtet som planlagt. 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også