Svinepriserne på himmelflugt: Seges opjusterer prognose

Forvent svinepris på over 15 kroner i 2020, lyder det i ny opjusteret prognose fra Seges.

Prisen på svinekød har gennem 2019 været stærkt stigende – i høj grad på grund af stor efterspørgsel i Kina og de øvrige asiatiske lande, og Seges opjusterer nu forventningerne til prisudviklingen i 2020. Danske svineproducenter står derfor foran større indtjening, end tidligere antaget, lyder det fra Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges

- Priserne er steget hurtigere end forventet, og vi kan nu se frem mod en endnu kraftigere prisudvikling i 2020. Det er naturligvis en trist baggrund med udbredelsen af Afrikansk Svinepest i Asien, men for de danske landmænd er der god grund til at glæde sig over de høje svinepriser, siger han.

De danske slagteriers høje eksportandel til Asien gør afregningspriserne i Danmark særligt attraktive. Faktisk har vi i Danmark nogle af de bedste priser i Europa, lyder det fra Seges.

- De høje priser betyder, at det i øjeblikket er attraktivt at afsætte smågrisene til opfedning i Danmark i stedet sende dem ud af landet. Det er til gavn for både de danske landmænd, slagterierne, beskæftigelsen og samfundsøkonomien som helhed, siger Klaus Kaiser.

Han opfordrer de danske svineprocenter til at udnytte de gode tider til at nedbringe gælden og fremtidssikre sig.

- I Seges opjusterer vi nu vores forventninger til svinepriserne i 2020, og vi forventer rigtig god indtjening for svineproducenterne i de kommende år. Derfor er det også et oplagt tidspunkt for danske landmænd at nedbringe gælden og gøre virksomheden mere robust til fremtiden, når svinepriserne engang falder igen, siger Klaus Kaiser.

Den største risiko ved den nye prognose er naturligvis yderligere udbredelse af Afrikansk Svinepest i Europa. I særdeleshed vil forudsætningerne for prognosen ændre sig ved et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark.

- Et udbrud af svinepest i Danmark vil afgørende ændre på markedssituationen. Landbruget gør derfor selv en stor indsats for at forhindre, at svinepest rammer danske besætninger, og alle andre foranstaltninger, der kan reducere risikoen, hilses varmt velkommen, siger Klaus Kaiser.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også