bannerPos

Staldsystemer med lav fordampning til løse søer

Med projektet Sowemis skal der udvikles et nyt stald- og gyllesystem med farestier til løsgående, diegivende søer, der har væsentlig lavere fordampning af både ammoniak, metan og lugt end de kendte staldsystemer. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
10-12-2019 08:27
GUDP-projektet Sowemis vil udvikle et stald- og gyllesystem til løsgående, diegivende søer med høj dyrevelfærd og lav fordampning af ammoniak, metan og lugt.

Danmark skal ifølge EU’s NEC-direktiv reducere udledningen af ammoniak med 24 procent, og for at nå målet er det blandt andet nødvendigt at reducere ammoniakfordampningen fra stalde.

Det GUDP-støttede projekt Sowemis vil tage udfordringen op og udvikle et nyt stald- og gyllesystem med farestier til løsgående, diegivende søer, der har væsentlig lavere fordampning af både ammoniak, metan og lugt end de kendte staldsystemer. Samtidig vil det nye system sikre høj dyrevelfærd for søerne og bedre indeklima for medarbejderne i stalden.

Projektet vil desuden skabe ny viden om, hvordan designet af farestier og gyllekummerne under dem påvirker fordampningen og om, hvilke materialer man skal bruge for at sikre, at gødningen ikke klæber til overfladerne.

Mere staldplads øger udledningen

For at øge dyrevelfærden har flere svineproducenter ændret deres stalde, så diegivende søer er løsgående. Søerne nyder godt af større bevægelsesfrihed, men den øgede plads betyder samtidig større fordampning af ammoniak.

- Udfordringen er, at jo mere plads søerne får, jo større er overfladen på gyllen under stierne, og dermed også den overflade, ammoniakken kan fordampe fra, forklarer projektleder for Sowemis seniorrådgiver Michael Jørgen Hansen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Projektet Sowemis vil derfor udvikle et stisystem med delvist fast gulv. Stierne skal udformes, så søerne bliver motiverede for kun at besørge, hvor der er spalter, og under spaltegulvet skal gyllekummen have en meget lille overflade og punktudsugning. Punktudsugningen vil opsamle størstedelen af fordampningen fra stalden og dermed forbedre indeklimaet markant.

- Det nye stald- og gyllesystem bliver ikke alene til gavn for miljøet og for dyrevelfærden. Det vil også være til gavn for de mennesker, som arbejder i stalden, fordi der blandt andet vil være mindre ammoniak i staldluften, siger Michael Jørgen Hansen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrations-program GUDP støtter udviklingsarbejdet i Sowemis med 6,5 millioner kroner. Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet – Institut for Ingeniørvidenskab, Space Systems ApS, Jyden Bur A/S og Seges Svineproduktion (Landbrug & Fødevarer).

cab

Få en plan B for generationsskiftet

Et generationsskifte involverer ofte mange familiemedlemmer, og det er ikke altid, at forventningerne er stemt helt af. Her kan et strategiforløb være løsningen, så der ligger en klar plan A for generationsskiftet – og gerne en plan B også, lyder det fra rådgivningschef.

Kameraovervågning af stalde i rivende udvikling

Jysk IT har specialiseret sig indenfor kameraovervågning af stalde. Både teknologi og efterspørgsel er i rivende udvikling – også inden for andre brancher end landbruget.

Hold fast i variable lån

Den danske rente kan sandsynligvis ryge endnu længere ned, så man skal holde fast i variable lån, lyder det fra Hans Fink, cheføkonom i Velas (tidligere LMO og Centrovice) og AgroMarkets.

Sætter fokus på malkeren

Med sin Parlour Performance Analyzer sætter SAC tal på, hvad der foregår i malkegraven. Det er blevet taget godt imod på bedrifterne både i Danmark og udlandet.

Vi elsker stadig sovs og kartofler

Selv om de seneste år har budt på et utal af forskellige madtrends, er der ikke ændret ret meget i danskernes madvaner, viser en ny undersøgelse fra Arla.

Parlamentarikere vil have indført bindende naturmål

Et flertal i Europa-Parlamentet har torsdag vedtaget, at EU bør gå foran og sikre, at 30 procent af EU’s territorium består af naturområder inden 2030. Forkert vej at gå, mener Venstres Asger Christensen.

Gør afgrøderne mere robuste med bio-stimulanter

- Planterne kan i nær fremtid stimuleres på en naturlig måde til at tiltrække mikroorganismer omkring deres rødder og blade, der gør planterne sunde og stærke, lød det på denne uges Plantekongres i Herning.

Nyt bæredygtigt foderprotein

På NutriFair offentliggjorde Danish Agro og proteinvirksomheden Unibio et nyt samarbejde omkring et bæredygtigt proteinprodukt, der måske kan blive et alternativ til eksisterende proteinkilder i dansk foderproduktion.
Side 1 af 1746 (34909 artikler)Prev1234567174417451746Next