Ministerbrev: Dyrlæger står nu sammen efter "rigid kontrol" og politianmeldelser
Svin, der tidligere kunne transporteres uden problemer, har siden 1. januar udløst »et hav af politianmeldelser«, konstaterer dyrlæger. De vil have miljø- og fødevareministeren til at skride ind.

Gruppen af dyrlæger har sendt følgende til ministeren som billedeksempler på halebid, som af embedsdyrlægen blev vurderet som »voldsomme halebid«, og som førte til politianmeldelser og aflivning.
En gruppe af dyrlæger, som repræsenterer mindst 90 procent af Danmarks praktiserende svinedyrlæger, sendte i går et åbent brev til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for at få ham til at skride ind over for det, som de opfatter som en ny, strammere praksis, når Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger kontrollerer transportegnetheden af grise til eksport.
- Vi skriver til dig for at henlede din opmærksomhed på det urimelige i den aktuelle skærpelse i Fødevarestyrelsens vurdering af transportegnethed af grise til eksport, og appellerer til, at du skrider til handling for at få genindført faglig rimelighed i vurderingen i henhold til de gældende regler, der os bekendt ikke er ændrede, skriver dyrlægerne i brevet.
Problemet er ifølge dyrlægerne, at svin, der indtil 1. januar uden problemer kunne transporteres, nu pludselig udløser »et hav af politianmeldelser«.
- Det øger imidlertid ikke velfærden for grisene. Under den skærpede praksis er fagligheden og rimeligheden helt fraværende, og vi mener hverken at grisene, landmændene, dyrlægerne – eller du som ansvarlig minister – kan være tjent med den måde, som kontrollen foregår på lige nu, skriver dyrlægerne til Jakob Ellemann-Jensen.
Rigid kontrol
Dyrlægerne fastslår, at de hverken etisk eller dyrevelfærdsmæssigt kan »stå inde for den rigide kontrol, der foregår lige nu«.
- Vi er havnet i en situation, hvor landmanden efter levering af grise går derhjemme og er rystende nervøs for en anmeldelse til trods for god faglig vurdering af grisene ved afsendelsen. Derfor dette opråb.
Eksempler på sager, hvor grise på det seneste er blevet vurderet ikke-transportegnede, er blandt andet grise med mindre navlebrok, små sår på hale og mildere grader af øresår og øresut.
- Her er de kontrollerende dyrlægers helhedsvurdering nu sat ud af kraft, og der sker prompte anmeldelse af landmanden, konstaterer dyrlægerne, og konstaterer:
- Landmænd og praktiserende svinedyrlæger har for tiden fuldstændig mistet troen på, at grise med småskavanker kan sendes til enten slagteriet eller eksport, uden at hammeren falder over samme typer småskavanker.
Urimeligt
Konsekvensen er angiveligt, at et stort antal raske grise for nuværende aflives og sendes til destruktion helt uden dyrlægefagligt belæg.
- Vi har eksempler på grise, som vi ville vurdere som transportegnede, men hvor vognmanden ikke vil transportere disse, da de er bange for den urimelige statskontrol, der lægges for dagen på slagterierne og ved samlestaldene.
Fødevarestyrelsens dyrlæger foretager kontrol af transportegnethed af grise i tre situationer:
1) Vurdering ved læsning hos en landmand, hvorefter grisene eksporteres direkte. 2) Vurdering ved aflæsning på en samlestald, hvorefter grisene eksporteres. 3) Vurdering af slagtedyr ved aflæsning på et dansk slagteri.
For alle tre kategorier oplever de praktiserende dyrlæger stramninger i vurderingen af egnethed til transport. Siden nytår er der dog især sket stramninger i vurderingen af grise til eksport (1+2), mener dyrlægerne.
- Det er problematisk, idet vi må påpege, at vurdering af egnethed til transport hidtil har været – og fortsat bør være – den samme uanset destinationen.
Problematisk
Dyrlægerne bakker op om Danske Svineproducenters opfordring til, at ministeren – gerne sammen med Folketingets miljø- og fødevareudvalg – besøger en besætning eller en samlestald for at se, hvilke småskavanker, der fører til aflivning.
- Lad os få dialogen tilbage, og lad os få en rimelig vurdering af både slagtedyr og 30 kg’s grise, der slagtes eller eksporteres, lyder det fra dyrlægerne.
De understreger, at dyr selvfølgelig ikke må lide overlast under transport. Men det er problematisk, at sanktionerne mod landmænd og vognmænd er lige hårde, uanset om der er tale om en ridse i øret eller et brækket ben, påpeger de.