Svinenoteringen rammer nyt topniveau

Efter tre uger med stilstand stiger slagtesvinenoteringen igen med 20 øre til 11,80 kroner, hvilket er det højeste niveau i flere år. Den nye stigning skyldes forøget efterspørgsel fra Kina.

Noget kunne tyde på, at de store forventninger, som analytikere har haft til stigende svinepriser, er ved at blive opfyldt. Torsdag oplyste Danish Crown, at noteringen stiger med 20 øre til 11,80 kroner, og det er det højeste niveau i en årrække.

Det globale marked for grisekød er så småt ved at finde sine ben efter et utroligt forår med flere eksplosive stigninger. Det er fortsat eksporten til særligt Kina, der driver priserne i Europa, og derfor er det en fordel at have en relativ høj eksportandel.

- Vi har en fin efterspørgsel fra Kina og profiterer samtidig af at have en bred markedsadgang, der gør det muligt at afsætte vores varer bredt og ikke tvinger os til at satse udelukkende på Kina lige nu. Derfor er vi lykkedes med at hæve priserne i et marked, der faktisk er en lille smule tilbageholdende i øjeblikket, siger Lars Albertsen, der er global salgschef hos Danish Crown.

Atypisk marked
Tidligere denne uge viste tal fra Landbrug & Fødevarer, at den danske eksport af svinekød til asiatiske lande som Kina og Japan var øget på bekostning af eksporten til andre EU-lande. Markedet i Europa er stadig ikke oppe i sommertempo, men der er dog en jævn efterspørgsel på alle dele af grisen.

- Det er et lidt atypisk marked, vi ser i øjeblikket, for bredt set i Europa er efterspørgslen ikke speciel god, men der er god aktivitet blandt vores faste kunder i både Europa og Asien, så vi kan i vid udstrækning holde os ude af det europæiske spotmarked, siger Lars Albertsen.

Torsdagens stigning betyder, at noteringen på et kilo svinekød er steget med 3,30 kroner siden årsskiftet.

Læs også