bannerPos

Krav til kastration i QS er igen til debat

QS sætter indirekte spørgsmålstegn ved, om den danske model med lokalbedøvelse fortsat skal være en godkendt metode i forhold til grise leveret til Tyskland. Hvad enten det drejer sig om smågrise eller kød. Arkivfoto
28-09-2020 17:00

Svineproduktion.dk meddeler, at emnet om, hvorvidt udenlandske leverandører af grise eller kød til det tyske marked skal følge QS’ regler om fuld narkose før kastration, netop er taget op på ny.

Torsdag blev det besluttet af QS, som er Tysklands svar på Danish Produktstandard, at de arbejder videre med et muligt krav om, at også udenlandske leverandører til det tyske marked skal følge regler om fuld narkose af pattegrise før kastration. Dermed sætter de indirekte spørgsmålstegn ved, om den danske model med lokalbedøvelse fortsat skal være en godkendt metode i forhold til grise leveret til Tyskland. Hvad enten det drejer sig om smågrise eller kød.

Det har selvsagt sat en debat i gang i Danmark, hvor lokalbedøvelse har været brugt siden starten af 2019.

- Vi har fra start haft en aftale med QS om, at den danske løsning med lokalbedøvelse før kastration er en accepteret metode. Også selvom danske griseproducenter leverer grise eller kød til det tyske marked. Denne aftale løber foreløbig til og med 2021. Derfor stiller vi os uforstående over for gårsdagens udmelding, som stiller spørgsmål til QS’ tidligere beslutning, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion i fredags i en meddelelse på Svineproduktion.dk.

Undersøgelser foretaget af Seges Svineproduktion har vist en række udfordringer ved fuld narkose, og derfor faldt valget netop på lokalbedøvelse i sin tid.

- I Danmark har vi lavet en stor undersøgelse af forskellige metoder til bedøvelse af pattegrise før kastration. Her har vi blandt andet set, at et middel som Isofloran, som er det man bruger til fuld narkose, har en række bivirkninger på grisene. Af hensyn til dyrevelfærd, og i øvrigt også de medarbejdere som skal stå for at lægge fuld narkose, har vi hele tiden frarådet denne metode. I Danmark såvel som overfor de tyske griseproducenter, siger Christian Fink Hansen.

Dansk-tysk dialog

Det er vigtigt at understrege, at QS endnu ikke har besluttet, at udenlandske leverandører til det tyske marked skal følge reglerne om fuld narkose. Til at starte med, er det kun besluttet, at man i QS-regi arbejder videre med at undersøge mulighederne om et sådant krav.

- Vi skal ikke negligere, at der nu kommer fokus på emnet fra tysk side. Men til at starte med forholder vi os roligt. Vi er i kontakt med vores tyske kollegaer, og håber på, at vi kan finde en fornuftig løsning, som falder inden for den aftale, vi allerede har med dem. Der er ingen tvivl om, at vi vil bruge vores faglighed og resultater af undersøgelser inden for emnet i vores dialog med QS og Deutscher Bauernverband, som er Tysklands svar på Landbrug & Fødevarer, siger Christian Fink Hansen i meddelelsen på Svineproduktion.dk.

cab

 

Suspension af vaccine ophævet

Fødevarestyrelsen har ophævet suspensionen af anvendelsen af vaccinen Suvaxyn PRRS MLV til svin mod PRRS. Producenten Zoetis glæder sig over styrelsens afgørelse.

Glæde over tredoblet pulje til modernisering

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har længe presset på for at få øget puljen med midler til modernisering og etablering af mere klima- og miljøvenlige slagtesvinestalde. Nu er puljen tredoblet.

Klimaminister glad for delaftale om en klimalov for EU

Der er nu taget det første skridt mod en aftale om en europæisk klimalov. Klimaloven skal sikre, at målet om klimaneutralitet senest i 2050 bliver juridisk bindende, og det er klimaminister Dan Jørgensen (S) godt tilfreds med.

Arla hæver aconto-prisen med 7,50 øre

Arlas aconto-pris for konventionel mælk vil stige med 7,50 øre pr. kg fra 1. november.

Markedspodcasten - Europæisk hvedepris tordner derudaf

Til trods for en stor lagerbeholdning mange steder, så stiger hvedeprisen. Hvordan kan det hænge sammen? Og hvilken betydning har det for planteavlerne? I podcasten bliver der som altid rundet de vigtigste tendenser indenfor afgrødemarkedet. Markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro - og chefredaktør Jacob Lund-Larsen - gør dig klogere på, hvordan du bør agere.

Vis lederskab i S og V

Sexisme, køn og klima fylder næsten hele dagsordenen og sendefladen i medierne. Og det selv om et af Danmarks højest profilerede erhverv, minkavl og pelsindustri, er ved at bukke under.

EU-strategi støtter fødevareproducenterne

L&F med Martin Merrild i spidsen bakker op om, at Europarådet vil støtte landmænd og fødevareproducenter ved at styrke et mere bæredygtigt europæisk fødevaresystem.

Seks nye tilfælde af ASF i Brandenburg

Nu er der i alt bekræftet 86 tilfælde af afrikansk svinepest i den tyske delstat Brandenburg.

Agtech-virksomhed får ny kapital

Virksomheden TeleSense Inc. har fået tilført 10,2 millioner dollars i kapital for at øge produktionen. Samtidig bliver kendt dansk-amerikaner inden for kornbranchen nyt medlem af bestyrelsen.
Side 1 af 1953 (39060 artikler)Prev1234567195119521953Next